Aspectes sanitaris

Quan es prepara un viatge cal programar amb temps els aspectes sanitaris, ja que algunes de les mesures (vacunes o quimioprofilaxi) han de fer-se amb antelació suficient.

Generalment, s'aconsella fer una visita prèvia al metge de capçalera, per a rebre informació general, si es pateix una malaltia crònica o al·lèrgia que requereixi la presa d'algun medicament específic.

Al web del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, pots trobar informació detallada sobre:

Assistència sanitària

Als Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) pots demanar informació sobre la prestació d'assistència sanitària que Espanya té a l'estranger.

A grans trets, tingues en compte que...

A la Unió Europea

Com a ciutadà de la UE, si et desplaces per a una estada temporal (menys de 3 mesos) a algun dels països de la Unió Europea, de l'Espai Econòmic Europeu (Islàndia, Liechtenstein i Noruega) o a Suïssa, disposes de cobertura sanitària pública del país receptor.

Per accedir-hi només has de presentar la Targeta Sanitària Europea (TSE), un document personal i intransferible que certifica el teu dret a rebre les prestacions sanitàries públiques necessàries, des del punt de vista mèdic, durant l'estada temporal a un altre país.

Aquesta targeta es pot tramitar als CAISS i té una validesa d'un any amb possibilitat de renovació.

Les persones que marxen fora i no han omplert el formulari que els dóna dret a la TSE també tindran dret a rebre assistència sanitària urgent dins dels estats membres; no obstant, hauran de pagar les prestacions rebudes.

De la mateixa manera, tindran dret a presentar posteriorment la factura a la seva assegurança mèdica, la qual li reembossarà l'import en funció de les taxes de reembossament pròpies del país en el qual ja ha rebut l'assistència mèdica.

Les persones en situació d'atur no poden tramitar la TSE. Si una persona aturada, decideix marxar a buscar feina a un altre país europeu, ha de tenir en compte que no disposarà de cobertura sanitària gratuïta. Una vegada trobi feina i sigui donada d'alta a la Seguretat Social, podrà gaudir de la cobertura mèdica pròpia del país de destí.

[+ info: TSE - Web de l'Institut Nacional de la Seguretat Social]

Fora de la Unió Europea

Als països amb un conveni bilateral amb Espanya per a rebre assistència sanitària cal presentar el document establert en el conveni.

Per a sol·licitar el document acreditatiu, abans de marxar, has d'adreçar-te als Centres d'Informació de la Direcció Provincial de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (c/ Sant Antoni Maria Claret, 5-11. Tel. 932 849 358).

Per a la resta de països que no tenen conveni amb Espanya, és recomanable contractar una pòlissa d'assegurança que cobreixi les despeses per malaltia o accident durant el viatge.

És important informar-se bé sobre què cobreix i què no, ja que l'assistència sanitària anirà inicialment al teu càrrec.

  • Contacta amb el servei d'Assessoria de Turisme de la Regidoria d'Adolescència i Joventut per a consultar un llistat de companyies d'assegurances i més informació sobre la planificació de viatges.

Vacunes i tractaments

La visita a determinats països implica haver de vacunar-se. La selecció de les vacunes requerides dependrà de la situació sanitària del país que penseu visitar, de les malalties endèmiques que l'afecten, de les característiques del viatge...

És recomanable fer una ullada a les pàgines web del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

És important tenir en compte que el tema de les vacunes s'ha de preparar amb un mínim d'un mes antelació.

  • Algunes vacunes estan sotmeses a una reglamentació internacional i es pot exigir, per part de les autoritats locals del país que es visita, un certificat internacional de vacunació, document que acredita que han estat administrades les vacunes necessàries. Te'l donaran al teu centre de vacunació.
  • Per saber quines vacunes són obligatòries o recomanades per viatjar a un país concret, visita l'apartat "Situació sanitària per països" del web del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Centres de vacunació internacional a Barcelona (amb cita prèvia!)

- Serveis de Sanitat Exterior (Bergara, 12, bxs. Tel. 935 209 663)

- Centre d'Atenció Primària Drassanes. Unitat de Vacunacions Internacionals (Av. Drassanes, 17-21, bxs. Tel. 933 270 550)

- Barna Clínic. Centre de Vacunacions Internacionals de l'Hospital Clínic (Rosselló, 132, 2n 2a. Tel. 932 279 391)

- Hospital de la Vall d'Hebron. Servei de Medicina Preventiva (Pg. de la Vall d'Hebron, 119-129. Tel. 934 894 214)

  • Per informar-te d'altres centres de vacunacions internacionals pots trucar al telèfon de Sanitat Respon (902 111 444).

Després del viatge

Quan tornis del viatge és recomanable que et facis una analítica de sang.

Tingues en compte que algunes malalties tropicals poden manifestar-se mesos després d'acabar el viatge: si et trobes malament, amb febre, mareigs, vòmits, diarrea o tens alguna ferida que no es cura o empitjora, consulta al teu CAP fent-los saber el país on has viatjat.