Survival Programmes
Where: Palau de la Virreina
La Rambla, 99
Barcelona
Barcelona

Exposicions anteriors

Falls Road, Belfast, Northern Ireland,1978 from Survival Programmes_Side Gallery
Falls Road, Belfast, Northern Ireland,1978 © Chris Steele-Perkins

Survival Programmes
Exit Photography Group

07.11.2018 – 03.03.2019


Comissari: Valentín Roma
Inauguració: dimarts 6 de novembre, 19 h
Visites guiades gratuïtes (a partir del 13/11): dimarts a les 18.30 h, dissabte i diumenge a les 12 h
Visita guiada a càrrec de Valentín Roma: 6 de febrer a les 18.30 h

Aquesta exposició presenta, per primera vegada en el context espanyol i de manera íntegra, Survival Programmes: In Britain’s Inner Cities, l’emblemàtic projecte de l’Exit Photography Group —Nicholas Battye, Chris Steele-Perkins i Paul Trevor. Realitzat entre 1974 i 1979, aquest treball documenta la pauperització de les classes populars a set barris marginals del Regne Unit.
 

Realitzat entre 1974 i 1979, tot i que es va publicar en forma de llibre el 1982, any en què es va mostrar a la Side Gallery de Newcastle, Survival Programmes documenta la pauperització de les classes populars a set ciutats angleses: Londres, Birmingham, Liverpool , Newcastle, Middlesbrough, Glasgow i Belfast.

Inicialment va ser concebut a partir de dues narracions paral·leles però autònomes: un conjunt de fotografies ordenades en quatre parts —Creixement, Promesa, Benestar i Reacció— i una sèrie de diàlegs amb persones que procedien dels àmbits socioeconòmics explorats.

Els efectes de l’atur, la precarització, el conflicte a Irlanda del Nord i les tensions racials van crear un estat d’«ingovernabilitat» al Regne Unit que va tenir el seu punt àlgid entre 1978 i 1979, durant l’«hivern del descontentament». Després d’aquesta etapa en què es va fer palesa la fricció entre la classe obrera i mitjana i la intel·lectualitat laborista, es va iniciar el llarg període del thatcherisme, la privatització neoliberal d’indústries i serveis, les exaltacions dels valors patriòtics, victorians i individualistes, és a dir, l’imparable procés de desarticulació del pacte social sorgit després de la postguerra.

Aquest context sociopolític és el que retrata Survival Programmes, ja que l’activitat de l’Exit Photography Group s’emmarca dins d’una xarxa d’iniciatives autoorganitzades que van impulsar el desenvolupament d’una cultura fotogràfica documental i polititzada a la Gran Bretanya al llarg de tota la dècada dels setanta. Cal destacar, per exemple, espais com The Photographer’s Gallery (1971) i Half Moon Gallery, aquest últim dirigit per Jo Spence i Terry Dennett a partir del 1975, un any més tard que tots dos fundessin el Photography Group; la revista Camerawork o Side Gallery (1977). Aquestes experiències es van inscriure en el sistema de finançaments públics promogut pel subcomitè de fotografia de l’Arts Council, un organisme fonamental en la institucionalització i democratització de la producció fotogràfica britànica en el període previ al Govern conservador de Margaret Thatcher.

Sunday afternoon, Mozart Street, Granby, Liverpool, 1975 from Survival Programmes_Side Gallery
‘Diumenge a la tarda’, Mozart Street, Granby, Liverpool, 1975 © Paul Trevor
‘Home-bound pensioner, Maryhill, Glasgow, Scotland, 1975. From Survival Programmes © Nicholas Battye
‘Pensionista impedit’, Maryhill, Glasgow, Escòcia, 1975 © Nicholas Battye
Lunch, Maryhill, Glasgow, Scotland, 1975 © Chris Steele-Perkins
‘Dinar’, Maryhill, Glasgow, Scotland, 1975 © Chris Steele-Perkins
Garment workers, Aldgate, London, 1979. From Survival Programmes © Paul Trevor
‘Treballadors del sector tèxtil’, Aldgate, Londres, 1979 © Paul Trevor