Mal d’arxiva
Resistències feministes a l’heteropatriarcat nacionalcatòlic, colonial i capitalista
20.11.2020
Activitat en streaming
Amb Rosa Bofill Benet, Lola Majoral i Puig i Paqui Perona Cortés
El mal d’arxiu és el que pateixen les persones que es dediquen a recuperar i documentar la memòria, una feina constant que sempre és insuficient perquè no s’arriba a abastar tot allò que s’esdevé. Invisible i tot sovint no reconeguda, és una de les tasques reproductives dels processos socials. En aquesta darrera sessió del cicle Archivas FF combatrem el mal d’arxiva i presentarem un joc per descobrir l’arxiva de Fils Feministes amb una experiència immersiva en la història del moviment feminista català. En el dia que es commemora la mort del dictador que encapçalà el cop d’estat feixista, farem un exercici de memòria i un homenatge a les resistències i la construcció d’alternatives feministes al mal que ens ha fet l’heteropatriarcat nacionalcatòlic, colonial i capitalista amb el testimoni de tres dones: Rosa Bofill, Lola Majoral i Paqui Perona.
Rosa Bofill Benet, exmestra de l’Escola Barrufet, experta en coeducació i militant comunista des de 1969. Va ser responsable de la Secretaria de la Dona de la Federació d’Educació de CCOO i de la Secretaria de la Dona de la Comissió Obrera Nacional de Catalunya.
Lola Majoral i Puig, lesbiana, separatista i activista feminista radical. Creadora, juntament amb Gretel Ammann, del Centro de Estudios de la Mujer, la Xarxa d’Amazones, el grup de teatre Teatre Dona, La Nostra Illa, Ca la Dona i la Xarxa Feminista de Catalunya, i fundadora de la revista Laberint.
Paqui Perona Cortés, gitana del barri de la Mina, activista feminista i en la lluita per la dignificació de la memòria històrica del poble gitano. Presidenta de l’associació de dones feministes Rromane Glasura – Veus Gitanes i impulsora de projectes d’apoderament econòmic, social i comunitari a la Fundació Surt.
20 h: Presentació del joc La Lloca Loca
Archivas FF. Propostes feministes entorn de la memòria i la desconstrucció d’arxius és un cicle d’activitats que convida a participar-hi aquelles persones, col·lectius o entitats que tinguin curiositat per experimentar amb noves formes de traslladar les pràctiques activistes feministes, transfeministes i queer a la mateixa estructura dels arxius militants. N’hauríem de dir arxives a partir d’ara?