Barcelona activa la seva Bústia Ètica, una eina de Bon Govern pionera en la prevenció contra la corrupció : Servei de Premsa

Barcelona activa la seva Bústia Ètica, una eina de Bon Govern pionera en la prevenció contra la corrupció

19/01/2017



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Serà el principal canal de denúncies ciutadanes i del propi personal municipal contra la corrupció o qualsevol altra mala pràctica lesiva per al bon govern de Barcelona

La iniciativa neix gràcies a la col·laboració de l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques, dels serveis informàtics del consistori i amb els mètodes de prevenció de la corrupció més avançats de la societat civil; i s’inspirà en la bústia d’Xnet

Barcelona és la primera ciutat de l’estat espanyol en crear una bústia utilitzant un software lliure que permet l’ús de la xarxa TOR, que garanteix l’anonimat del denunciant.

 

L’Ajuntament de Barcelona ha activat la Bústia Ètica i de Bon Govern, un dispositiu digital gestionat per l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques (OTBP) que serà el principal canal de denúncies ciutadanes contra la corrupció o altres pràctiques lesives per al bon govern de la ciutat de Barcelona.

La bústia ha de permetre a la ciutadania i al propi personal municipal posar en coneixement de l’Ajuntament aquelles conductes que poden resultar contràries a dret i als principis ètics i de conducta, garantint la confidencialitat, l’anonimat i la indemnitat del comunicador. Aquestes denúncies o informacions es podran enviar de forma nominal i en el cas de que així ho decideixi l’informador, de forma anònima i segura, per vèncer el temor de rebre qualsevol tipus de càstig o represàlia.

El tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, ha subratllat que, amb la posada en marxa de la Bústia Ètica, “estem enviant un missatge clar als corruptes: no tindran descans”. “El poder ha de tenir mecanismes de control intern i extern, així és com ho entén aquest govern municipal”. Per això, ha recordat l’aposta per aquest mecanisme, “pioner a tot l’estat i a Europa”, perquè s’exerceixi aquest control. “La transparència és una qüestió massa seriosa per deixar-la en mans de polítics”, ha conclòs.

Un cop rebudes les denúncies a la Bústia Ètica, un departament independent, en concret la Direcció d’Anàlisis de l’OTBP, formada per funcionaris de carrera escollits per concurs públic, s’encarregarà de respondre i investigar aquelles peticions que consideri plausibles o enviar-les a la institució adequada. L’informador conservarà el poder de revelar, o no, la seva identitat i tindrà constància de quin seguiment s’ha fet a la seva sol•licitud per poder-lo supervisar.

Aquest nou espai digital (https://ajuntament.barcelona.cat/bustiaetica/ca) entra en funcionament gràcies a la col·laboració entre l’Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques, els serveis informàtics del consistori, com és el cas de l’Institut Municipal d’Informàtica, i les entitats de la societat civil que porten anys lluitant contra la corrupció, com els membres de l’entitat Xnet. De fet, la Bústia s’inspira en mecanismes similars, com la bústia de Xnet, i ha comptat amb l’assessorament desinteressat dels membres d’aquesta plataforma, que forma part del Consell Ciutadà Assessor de l’OTBP de l’Ajuntament de Barcelona. La resta de membres del Consell Assessor, organisme d’experts i activistes que col·laboren amb l’Ajuntament, també han participat en la definició de la bústia. La posada en marxa d’aquesta eina ha tingut un pressupost de 50.464 euros.

L’Ajuntament de Barcelona, des de l’inici del nou mandat, ha posat en marxa l’Oficina per la Transparència i les Bones Pràctiques, que va néixer amb l’objectiu d’implementar la normativa de transparència a l’organització municipal i dotar l’Ajuntament d’un sistema d’integritat institucional. És en aquest context que s’emmarca la creació i funcionament de la Bústia ètica i de bon govern, com a canal de participació ciutadana, com a mitjà de prevenció de conflictes vinculats a la mala gestió i corrupció, i com a eina per enfortir la integritat del sector públic municipal.

 

Objectius de la Bústia Ètica

Entre els objectius de la Bústia ètica i de bon govern destaquen:

– Fomentar i millorar el bon govern i les bones pràctiques en la gestió pública.

– Prevenir la corrupció o qualsevol altra mala pràctica lesiva per al bon govern de la ciutat de Barcelona.

– Afavorir que es compleixin els principis o regles ètiques, d’honestedat i de bon govern i administració que han de seguir els càrrecs electes i el personal al servei dels òrgans i les entitats municipals incloses en l’àmbit d’aplicació de la present disposició.

– Contribuir a fomentar les conductes indicades anteriorment, prioritzant la prevenció per sobre de les conductes reactives.

– Promoure la col·laboració entre l’Administració municipal, la ciutadania i el propi personal municipal per cultivar i promoure els valors ètics en la gestió pública a través de la participació.

 

Com funciona?

La usabilitat de la interfície de la Bústia Ètica és senzilla i consta de quatre passos (Descripció; Identificació; Condicions i Regles d’ús i Acceptació).

Un cop presentada la comunicació, els usuaris obtenen un codi d’accés a un canal de comunicació de caràcter confidencial. Aquest codi és l’única manera d’accedir a aquest canal, i és responsabilitat del comunicador conservar-lo. Això permetrà mantenir una col·laboració constant amb l’òrgan gestor de la bústia en la comprovació dels fets i conèixer l’estat de tramitació de la comunicació en tot moment.

En el tram final del procés d’investigació dels fets, la Bústia preveu donar respostes que poden anar des de la formulació de recomanacions amb mesures de millora en la gestió pública fins a la tramitació d’expedients administratius per restaurar la legalitat alterada, sense descartar l’adopció de mesures sancionadores o disciplinàries o la comunicació a la Fiscalia, en cas que les comunicacions puguin resultar constitutives d’il·lícit penal.

La Bústia Ètica contempla que durant tot el procés s’incloguin mecanismes per garantir tant la integritat de les persones que aporten informació com la d’aquelles a les quals aquesta fa referència. La manca de resposta als requeriments d’informació formulats a través de la bústia pot comportar l’arxivament de les actuacions.

 

Programari lliure GlobalLeaks i xarxa TOR

La Bústia Ètica i de Bon Govern ha estat creada mitjançant la interfície GlobaLeaks, un projecte de programari lliure de l’Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights. Aquest sistema, a més de ser usat a l’Estat Espanyol per iniciatives ciutadanes com la Bústia de Xnet, és usat en tot el planeta per desenes de iniciatives activistes o institucionals. Xnet i GlobaLeaks han col·laborat directament amb la instal·lació de la Bústia ajudant l’equip de l’IMI a la transició a nous paradigmes.

Els comunicadors que usin la Bústia Ètica i de Bon Govern podran garantitzar el seu anonimat fent servir el navegar TOR . Una eina que permet millorar la privacitat i seguretat a Internet. Per a més informació relativa a aquesta eina que garanteix l’anonimat, us recomanem que consulteu aquest enllaç: https://xnet-x.net/ca/bustia-etica-denuncies-anonimes-ciutat-barcelona/

 

Document relacionat en format PDF





Paraules clau

Bústia Ètica/