Sant Andreu explora la ciència ciutadana en el Calidoscopi Cultural 2019 : Servei de Premsa

Sant Andreu explora la ciència ciutadana en el Calidoscopi Cultural 2019

30/04/2019

Diverses sessions serviran per enregistrar el “Mapa sonor” de Sant Andreu, que s’enregistraran, es cartografiaran i s’analitzaran per descriure científicament com els percep el nostre cervell

El “Mapa sonor” sera la base per a un concert a al Centre Cívics Sant Andreu el 24 de maig

El festival està comissariat per Elisabetta Broglio

La programació es defineix conjuntament entre la comissària i la vintena d’equipaments participants

L’agenda del Calidoscopi 2019 es pot consultar al web https://ajuntament.barcelona.cat/santandreu/ca/coneixeu-el-districte/calidoscopi-cultural

El Festival Calidoscopi Cultural 2019, organitzat pel Districte de Sant Andreu, explorarà la relació entre la ciència ciutadana i el territori a través de prop de 40 activitats que es desenvoluparan des del 2 fins al 21 de maig. Aquesta nova edició del festival, centrada en l’experimentació amb la ciència, estarà comissariat per Elisabetta Broglio, divulgadora científica i amb un àmplia experiència en promoure i coordinar proposes de ciència oberta amb la ciutadania.

El cicle acull prop de 40 propostes Itineraris per a la recollida de dades, tallers participatius, diàlegs, experiments al carrer, exposicions, cine-fòrums, concerts… programades conjuntament amb els centres cívics, biblioteques, casals i altres entitats presents al territori dels set barris del Districte de Sant Andreu. El programa tindrà com a activitat comuna a tot el territori el dibuix del Mapa sonor del districte. L’agenda del Festival es pot consultar en el web https://ajuntament.barcelona.cat/santandreu/ca/coneixeu-el-districte/calidoscopi-cultural

 

Mapa sonor del districte

La gènesi d’aquesta activitat central respon a la voluntat dels veïns i veïnes de conèixer quina és la identitat sonora del districte, quins en són els sons i sorolls característics. El mapa s’ha organitzat a través d’un seguit d’intervencions amb participació de la ciutadania, ideades per enregistrar, documentar i anotar els sons que ens envolten de tal manera que puguem treballar la identitat sonora dels barris i desxifrar analíticament com es perceben els sons des d’un punt de vista científic.

Aquestes sessions d’enregistrament i documentació dels sons del districte, que s’han batejat com Atrapa-sons es realitzaran tant pels carrers, parcs i places del districte com a l’interior dels equipaments. Aquests sons enregistrats s’emmagatzemaran a la plataforma de sons col•laborativa Freesound i se n’extrauran descriptors científics per explicar com el nostre cervell els percep i interpreta; d’igual manera, en col•laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Freesound i Bitlab, es generarà un mapa sonor utilitzant eines cartogràfiques digitals. Posteriorment, el material sonor serà treballat per dos artistes residents a Fabra i Coats-Fàbrica de Creació, Sara Fontán i Aalbers, per tal de crear paisatges sonors per musicar cada un dels barris que conformen el districte. Aquestes creacions musicals, juntament amb els resultats del mapa sonor, seran presentats durant un concert que se celebrarà el 24 de maig al Centre Cívic Sant Andreu.

La programació del Calidoscopi Cultural es nodreix a través de tres vies: les propostes ideades i programades per cada un dels equipaments que hi participen; les accions ideades en xarxa pel conjunt dels equipaments, que dissenyen estratègies i activitats comunes per als set barris del districte; i les activitats que el comissari proposa als diferents equipaments i que es treballen conjuntament.

 

Elisabetta Broglio

La comissària de Calidoscopi Cultural 2019, Elisabetta Broglio, és qui porta actualment la coordinació de la comunitat de pràctica de l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona, impulsada per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona. Va treballar molts anys al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) impulsant projectes i accions per obrir la recerca a la ciutadania i fomentar la participació de la societat en la investigació.

Ara, aquesta feina la fa des del Centre de Regulació Genòmica (CRG), on gestiona projectes de ciència ciutadana relacionats amb la investigació biomèdica, promou entre els científics l’ús de metodologies de cocreació i polítiques de ciència oberta.

 

Què és la ciència ciutadana

La ciència ciutadana, poc a poc, s’està convertit en habitual a les nostres societats perquè cada vegada és més freqüent que grups de ciutadans sense formació específica s’impliquin en recerques científiques. La col•laboració conjunta permet no només avançar en el coneixement sinó també trobar solucions col•lectives que afavoreixin el canvi social.

La ciència ciutadana implica la ciutadania en les tasques pròpies d’una recerca científica i democratitza un coneixement que fins ara era poc accessible. La ciència ciutadana, en el marc del que es defineix com a ciència oberta, permet a la ciutadania participar en la gestació de les preguntes de la investigació i la realització de tasques pròpies del procés de recerca.Compartiu aquest contingut