La comunitat ens succeeix. Ens succeeix realitzant-se impregnada d'interrupcions i represes, de celebracions i, també, de fracassos. Ens és impossible extraviar-la, encara que breguem amb el mite de la seva pèrdua, fins i tot de la seva negació. Res hi ha més comú que l'emoció davant els relats que travessen els nostres cossos individuals, perquè ho fan afectivament, i és precisament aquesta emoció pròpia i impròpia el que ens manté vinculats com a cos social. El projecte comunitari es desplega així amb tota la seva vulnerabilitat com una pràctica cultural interdependent, com un calidoscopi d'estructures singulars que es necessiten entre si.

És en aquesta particularitat múltiple i aquesta cerca de la trobada amb l'altre en la qual s'ha basat aquest programa: dialogant amb les implicacions asimètriques de la pràctica artística i les síntesis impossibles de què és allò de què parlem quan parlem de vida en comú. El resultat són fractals de diverses maneres de crear en comunitat, recuperant iniciatives grupals de base i cooperatives, iniciant projectes col·laboratius i processuals, connectant memòries amb altres contextos per a redescobrir-les.

Els equipaments públics, serveis i entitats culturals participants, també les absents, fan i refan constantment la seva comunitat malgrat tota adversitat. També els artistes i creadors contemporanis que treballen per generar un nosaltres que fins i tot real, encara no existeix, trobant en el procés i l'experimentació una manera d'impugnar el resultatiu i el productiu dels dictats disciplinaris.

Generar vasos comunicants entre territoris, contextos, persones, afectes, comporta necessàriament embolicar-se a vegades amb la mateixa xarxa que es fila. Habitar aquesta paradoxa no sols és un reflex de la realitat, sinó la creació d'un teixit viu per a un present més lliure.

 

Vanesa Peña Alarcón

Comissària

Notícies

bandera_pueblo_gitano

El Servei d’Interculturalitat de Sant Andreu organitza la taula rodona “Música gitana i espiritualitat al Bon Pastor” en el marc del Calidoscopi cultural

06/05/2024 - 11:32

El proper dimecres 15 de maig, referents de la música i la comunitat gitana del territori dialogaran sobre el paper de la música en la vida del poble gitano, la producció musical actual al Bon Pastor i el seu potencial.

ST_ANDREU_Calidoscopi_Banner_640x360

Acció performativa i escena híbrida: no et perdis el Calidoscopi Fest

29/04/2024 - 16:45

El Calidoscopi Fest presenta una nova oportunitat de connexió i participació en la cultura comunitària amb la seva última proposta, el microfestival "L’Altre - FAACCC".

ST_ANDREU_Calidoscopi_Banner_640x360

Calidoscopi cultural 2024: els barris s'enxarxen en un procés artístic i de creació comunitària

22/04/2024 - 17:23

Els equipaments i serveis del Districte de Sant Andreu acullen, fins a principis de juny, una programació centrada en reflexionar sobre l'art i la comunitat. El cicle està comissariat per Vanesa Peña Alarcón.

ST_ANDREU_Calidoscopi_Banner_640x360

Kenòpsia performance

22/04/2024 - 14:25

No et perdis aquesta experiència única de participació i creativitat compartida. Vine i suma't a la festa de la comunitat!

Filtra per

Filtra per

S'han trobat 0 resultats

Mapa