Cap al 1880 el municipi de Sant Andreu estava dividit en cinc districtes o barris, que eren el barri del Besòs, Mercadal, Sant Pacià, Estadella i Roquetes.
L’Ajuntament de Barcelona, abans de l’agregació definitiva dels pobles del pla, ja havia sol·licitat en altres ocasions la seva agregació a la ciutat. La primera vegada va ser l’any 1879 i la segona, el 1885, fins que es va aconseguir el 20 d’abril de 1897.
El 22 de març de 1949 la ciutat es va dividir en dotze districtes, Sant Andreu va ser el districte IX. Aquesta divisió perduraria quasi sense modificacions fins a la nova reestructuració del 1984.
A partir de la Llei especial del municipi de Barcelona del 1960, s’encomana a les juntes municipals de districte la relació entre els òrgans superiors de gestió municipal i els ciutadans.
L’any 1979 es va produir la divisió del districte IX en dos, amb la segregació dels barris de Canyelles, Torre Baró, Ciutat Meridiana, la Trinitat Nova, la Trinitat Vella, Vallbona, Porta, la Guineueta, Torre Llobeta, el Congrés, la Prosperitat, Verdum, les Roquetes i Ramon Albó, que van crear el districte IX Nord, mentre que van restar com a IX Sud els barris de Sant Andreu, la Sagrera, Navas, el Bon Pastor i Baró de Viver.
L’any 1984, es va aprovar la nova divisió territorial de la ciutat, que es va establir en deu districtes, amb els noms de Ciutat Vella, l'Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià - Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Arran d’aquesta nova divisió, el districte de Sant Andreu recupera els barris de la Trinitat Vella i el Congrés.
L’any 1986, el 5 de desembre, el Consell Plenari Municipal va aprovar les normes reguladores de l’organització dels districtes i de la participació ciutadana, que donava carta de fe de la voluntat descentralitzadora de l’Ajuntament de Barcelona.