Cuidem Barcelona, el nou pla de reforç de la neteja i el manteniment de l’espai públic

06/10/2021 - 13:41 h

Des d’aquest mes d’octubre i fins al 2023, l'Ajuntament de Barcelona desplega en 350 punts de la ciutat un conjunt d’actuacions de neteja, eliminació de pintades, senyalització, renovació d’elements urbans, pavimentació, enllumenat, verd urbà, clavegueram i patrimoni artístic per millorar l'estat de l'espai públic de la ciutat. També es milloren els canals de comunicació perquè la ciutadania pugui avisar sempre de qualsevol incidència.

El pla, que s’aplicarà als deu districtes de la ciutat i que disposa d’un pressupost de setanta milions per reforçar els serveis actuals, permetrà resoldre les incidències detectades, intensificar la neteja i millorar l’estat de carrers, parcs i places.

Els 10 punts prioritaris del pla de xoc de neteja integral i posada al dia al districte de Sant Martí són:

  • Plaça de Can Robacols (Camp de l’Arpa del Clot)
  • Plaça de l’Oca, entre els carrers de Rogent, València i Enamorats (Camp de l’Arpa del Clot)
  • Rambla Prim (el Besòs i el Maresme)
  • Plaça Maresme (el Besòs i el Maresme)
  • Plaça de la Palmera (la Verneda i la Pau)
  • Plaça de la Pau (la Verneda i la Pau)
  • Plaça des les Glòries Catalanes (el Clot)
  • Parc del Centre del Poblenou (Provençals del Poblenou)
  • Rambla del Poblenou – carrer del Doctor Trueta – Sant Bernat Calvó (Poblenou)
  • Plaça de Tirant lo Blanc (Vila Olímpica del Poblenou)

En aquests punts es netegen les pintades, es retiren adhesius i xiclets enganxats, es duu a terme una neteja a fons dels paviments, es netegen els contenidors i sota les papereres, es retiren les herbes espontànies, es renoven elements del mobiliari urbà, entre d’altres actuacions.

A més, durant els pròxims sis mesos es netejarà a fons amb aigua a pressió als punts amb problemes de males olors i orins, i als voltants i a sota dels contenidors. També es reforça la neteja als entorns escolars i s’activaran taules comunitàries per millorar el mateniment de l’espai públic als barris, amb rutes nocturnes per detectar punts foscos i augmentar la llum a les voreres amb tecnologia led. I s’executa un pla especial de plagues a tota la ciutat.

Cuidem Barcelona entre tots i totes

Properament es desplegarà una xarxa d’informadors i informadores amb una finalitat doble: d’una banda, explicar als veïns i veïnes tot el que s’està fent en relació amb la neteja i el manteniment de l’espai públic, i, de l’altra, sensibilitzar en termes de corresponsabilitat per tal de contribuir entre tots i totes a la preservació de l’espai comú.

El pla Cuidem Barcelona també millora els canals de comunicació amb la ciutadania perquè els veïns i veïnes puguin notificar les incidències a l’Ajuntament de manera més àgil i ràpida a través del web barcelona.cat/incidencies-espai-public, l’aplicació “Barcelona a la butxaca” i el telèfon gratuït 900 226 226.

A les portes d’un nou contracte de neteja

El pla Cuidem Barcelona acompanyarà el nou contracte de neteja i recollida de residus, que es posarà en marxa el març del 2022 per millorar el servei a tots els barris de la ciutat, incrementar el percentatge de reciclatge, electrificar la flota i reduir el soroll, augmentar la transparència i introduir un nou model de governança del servei.

Aquest contracte, de vuit anys prorrogables dos anys més, és el més gran de la ciutat, ja que s’hi destinarà el 10% del pressupost municipal (300 milions d’euros anuals) i, a més, permetrà crear 400 llocs de feina i incorporar maquinària nova per donar una resposta millor i adaptada a les necessitats de cada barri. Al començament es desplegarà als districtes de Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí.