Oberta la convocatòria d’ajuts per retirar amiant d'habitatges i edificis industrials

22/06/2023 - 22:50 h

Fins al 25 de juliol de 2023 es poden demanar les subvencions que atorga l'Agència de Residus de Catalunya per retirar els materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant

La convocatòria de subvencions que ha obert al 2023 l’Agència de Residus de Catalunya té dues línies. A més de la tradicional línia per a habitatges particulars, s’ha obert una segona línia adreçada al sector productiu per retirar aquests residus.

LÍNIA 1. Habitatges particulars
S’adreça a persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de persones propietàries per tal de retirar residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant d’habitatges particulars. S’hi destinen 10 milions d’euros.

LÍNIA 2. Sector productiu
Forma part del programa Amiant per plaques en el marc del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant que s’adreça a persones físiques o jurídiques propietàries d’edificis que allotgin o hagin allotjat indústries, activitats comercials o agràries, amb l’objectiu d’extreure l’amiant de les cobertes i instal·lar-hi plaques d’autoconsum fotovoltaic. S’hi destinen 40 milions d’euros.

Què és l’amiant?

Es tracta d’un mineral molt resistent i amb una alta capacitat aïllant molt utilitzat en la indústria entre els anys 1950 i 1990 per les seves característiques. En comprovar la seva perillositat per a la salut, des de l’any 2002 està prohibida la instal·lació d’articles amb amiant i la seva fabricació o comercialització. Tot i això, encara és present en molts edificis i obres, i s’estima que a Catalunya encara hi ha uns 4 milions de tones d’amiant a teulades, dipòsits, baixants o jardineres, com a aïllament tèrmic i acústic.

Com s’ha de fer la retirada de l’amiant?

Com que es considera un residu especial, s’ha de recollir de forma separada de la resta de residus generats, tenint en compte diferents mesures de precaució. A causa del risc que comporta la seva manipulació, la retirada ha de ser a càrrec d’empreses especialitzades, que han d’estar inscrites al Registre d’Empreses amb Risc per Amiant (RERA) i complir unes condicions de protecció de les persones treballadores i d’eliminació dels riscos.