Sant Martí comptarà amb un nou equipament esportiu i en reformarà tres més

13/10/2022 - 10:50 h

Barcelona crearà quatre nous equipaments esportius i en transformarà de manera integral cinc més. Al districte, ja està en marxa la transformació del Centre Municipal de Vela i, en una segona fase, es construirà el nou Pavelló Municipal Glòries i es reformaran integralment els CEM Can Felipa i La Verneda.

El Mapa d’Instal·lacions i Equipaments esportius de Barcelona preveu la posada en marxa de noves instal·lacions esportives de referència i d’espais específics per a la pràctica d’esports minoritaris repartits homogènicament per tota la ciutat. Es durà a terme gràcies a l’impuls de l’Institut Barcelona Esports (IBE) i incidirà en cinc districtes de la ciutat, entre els quals, el de Sant Martí.

Aquest pla està dividit en dues fases:

  • Primera fase: contempla la remodelació del Centre Municipal de Vela i el Pavelló l’Illa i la construcció del Centre Esportiu Municipal La Sagrera i el Complex Esportiu Municipal Espronceda. Comptarà amb una inversió de 35,7 milions d’euros, dels quals 20 milions d’euros els aportarà la Diputació de Barcelona. Les obres es portaran a terme durant el 2023-24 i s’espera que les noves instal·lacions puguin posar-se en marxa al llarg del 2025.
  • Segona fase: amb un pressupost de més de 35 milions d’euros, es construirà el Centre Esportiu Municipal La Marina i el Pavelló Municipal Glòries i la reforma integral del Centre Esportiu Municipal Artesania, el Centre Esportiu Municipal Can Felipa i el Centre Esportiu Municipal La Verneda.

 

Actuacions específiques als equipaments esportius de Sant Martí

Centre Esportiu Municipal La Verneda
Al barri de la Verneda i la Pau

L’actual CEM La Verneda està conformat per dos edificis construïts independentment (pavelló i piscines). L’objectiu d’aquesta rehabilitació integral del centre consisteix en la reordenació dels espais existents i la millora de l’accessibilitat entre els dos edificis, així com l’ampliació de la zona d’aigües amb més de 500 m2, de les sales d’activitats i de fitnes. També es contempla que, en un futur, s’ampliï el centre amb una superfície de 1.500 m2 per a potenciar els esports minoritaris.

El projecte es preveu portar a terme en quatre etapes. La primera consistirà a millorar l’accessibilitat amb la creació d’un nucli vertical de comunicació, que inclou la instal·lació d’un ascensor, la remodelació dels vestidors, la reforma de les sales d’activitats dirigides i la creació d’una nova sala de fitnes amb una superfície de 700 m2. Es preveu que les obres de la primera fase es puguin iniciar a finals del 2024.

Centre Municipal de Vela
Al barri de la Vila Olímpica del Poblenou

Finançada amb 4,2 milions d’euros per Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) en el marc de la transformació del Port Olímpic i gestionada per l’Institut Barcelona Esports (IBE), la remodelació integral d’aquest equipament respon a la voluntat de potenciar la nàutica popular com un dels eixos centrals del projecte del nou Port Olímpic i el Pavelló Blau, el gran espai públic de referència per a la pràctica esportiva al front marítim.

Per una banda, es rehabilitaran les instal·lacions, reparant diferents patologies aparegudes al llarg dels anys, i, per l’altre, es construirà una nova sala polivalent amb vistes al mar, una bona accessibilitat i una sortida d’embarcacions de vela per la rampa del pati exterior del centre.

A banda de tota aquesta reforma, ja s’han iniciat les obres de rehabilitació del Dic de Recer que permetran habilitar quatre pallols dobles just davant del Centre Municipal de Vela. Aquest dic, juntament amb el Moll de Mestral, acollirà el primer centre d’economia blava de la ciutat. A més, el gener de 2023, s’iniciaran les obres de rehabilitació del dic de l’Escola de Vela.

Pavelló Municipal Glòries
Al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou

L’equipament se situarà a l’interior de l’illa delimitada pels carrers de Sancho de Ávila, Zamora, Tànger i Pamplona i, d’acord amb els paràmetres urbanístics, haurà d’integrar-se dins la zona verda, entre les vies del tren i els habitatges existents.

La instal·lació estarà composta per un pavelló triple semisoterrat amb tres pistes transversals, sis vestidors de grups i tots els serveis associats al pavelló amb una superfície de 2.600 m2. La proposta planteja una solució estructural que permet el cobriment de terres amb gruix suficient per garantir el seu enjardinament com a zona verda. En aquest sentit, la urbanització preveu una zona verda de 5.025 m2 amb capacitat per generar una zona arbrada.

Centre Esportiu Municipal Can Felipa
Al barri del Poblenou

El CEM Can Felipa comparteix edifici actualment amb un centre cívic i un centre de serveis socials. Davant la possibilitat de traslladar aquests dos equipaments a una altra ubicació més idònia per a la seva activitat, es planteja la possibilitat de convertir tot l’edifici en un nou gran centre esportiu. De fet, la seva permanència permetria posar en valor la centralitat de l’equipament envers el barri i el districte sense interferir en l’àrea d’influència dels CEM existents al seu entorn.

La rehabilitació i reforma del CEM permetria incrementar la superfície actual destinada a l’espai aquàtic en gairebé 1.000 m2, amb la construcció d’una nova piscina de 33x25m, un vas complementari, vestidors exclusius, grades per a espectadors i un solàrium. A més, podria triplicar-se l’espai destinat a sales d’activitats dirigides i augmentar la superfície de vestidors per als i les abonades amb més de 300 m2.

També possibilitaria duplicar la superfície actual de la sala de fitnes, que passaria a ser de gairebé 1.000 m2, ocupant una planta de l’edifici. Tanmateix, la quarta planta, concebuda actualment com a espai escènic i sala d’actes, mantindria el seu ús polivalent per a activitats culturals o esdeveniments esportius puntuals.