Anticapacitisme i interseccionalitat: reflexions de la jornada ‘Feminismes, Capacitisme i Sostre de Vidre’ de l’IMPD

La jornada ha reflexionat sobre els reptes del feminisme per garantir els drets de les dones amb discapacitat.

Dibuix sobre la jornada fer per Femiñetas: 3 dones, una amb una pròtesi a la cama, una amb cadira de rodes i una tercera amb gos pigall amb els missatges 'Feminismes, capacitisme i sostre de vidre. Treball i igualtat, prou discriminació.
26/03/2024 - 12:36 h - Feminismes i dona barcelona.cat

L’IMPD ha celebrat la jornada ‘Feminismes, Capacitisme i Sostre de vidre’, un espai de reflexió sobre la relació entre el capacitisme i el feminisme. La jornada ha acollit la ponència ‘Conversa pendent entre Feminismes i Capacitisme, a càrrec de la doctora en sociologia i experta en la matèria Andrea García-Santesmases.

En la ponència, Andrea García-Santesmases, ha exposat que el feminisme té cinc assignatures pendents pel que fa a l’anticapacitisme: el gènere, les cures, les violències, la sexualitat i la polarització de la diferència. La doctora ha analitzat la intersecció entre patriarcat i capacitisme, dos sistemes de poder que es retroalimenten i limiten la vida de les dones i les persones amb discapacitat. Per això, considera que és indispensable entendre les violències a què s’enfronten des d’una mirada interseccional que contempli totes les desigualtats que pateixen.

En la jornada també s’ha posat de manifest que les cures són un dels principals assumptes que cal replantejar. Actualment, es conceben des d’una òptica patriarcal, capacitista i capitalista, que entén les persones que les necessiten com a càrregues. Aquestes, a més, són suportades per les dones, com a cuidadores històriques. En canvi, per altra banda, l’anticapacitisme posa en el centre les vivències i les necessitats de les persones amb discapacitat. Per arribar a solucions beneficioses per a totes les parts, s’ha posat de manifest cal establir converses entre els dos punts de vista.

Amb la intenció de fer visible aquesta realitat, la jornada ha comptat amb les intervencions de Georgina Navarro, telefonista-recepcionista a l’Arxiu de la Corona d’Aragó, Virginia Cierco, directora de la Biblioteca Sant Pau-Santa Creu i Montserrat Garcia Blasco, activista del sector de la diversitat funcional.

Els seus testimonis han apropat l’audiència a la realitat de les dones amb discapacitat i les barreres que troben al seu dia a dia. Les ponents han compartit situacions de desigualtat viscudes, el seu punt de vista sobre l’anticapacitisme i els reptes de futur com a societat.

A continuació, els dibuixos fets en directe per Femiñetas que van acompanyar la jornada: