El Metro de Barcelona actualitza el mapa tàctil per a les persones amb discapacitat visual

La nova versió en relleu i tintes facilita la comprensió i garanteix una lectura clara i senzilla de la xarxa de metro de la ciutat.

Unes mans amb anells toquen el nou mapa tàctil del metro de Barcelona
22/02/2024 - 10:48 h - Mobilitat i transports barcelona.cat

El plànol ofereix una lectura més clara i senzilla de la xarxa de metro a partir de la simplificació de geometries, recorreguts i enllaços. A més, es complementa amb una guia en Braille i en versió tinta per a les persones amb ceguesa i baixa visió. El redisseny sorgeix de la col·laboració entre Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i ONCE Catalunya.

Durant el mes de febrer es fa una prova pilot a les estacions de Rocafort (L1), Hospital Clínic i Sant Pau / Dos de Maig (L5). La nova versió del mapa s’ubica en uns tòtems especials a la zona de màquines de venda automàtica de bitllets. També, durant aquest mes, el mapa es distribuirà als Punts TMB d’Informació i Atenció al Client, a les parades de metro d’Universitat, Diagonal, la Sagrera i Sagrada Família.

El nou disseny aplica el concepte de wayfinding per garantir una lectura més ràpida i senzilla de la xarxa ferroviària. Aquest concepte fa referència als sistemes d’informació que guien les persones a través d’entorns físics, millorant la seva comprensió i experiència de l’espai, tenint en compte la diversitat i les seves capacitats i variables físiques, culturals i socials. La nova versió inclou les següents millores:

  • Més espai entre línies per facilitar la comprensió i la percepcióde la totalitat de la xarxa del metro de Barcelona.
  • Assignació d’una textura diferent per a cada una de les línies de metro.
  • Relleus per facilitar la identificació dels intercanviadors i enllaços de la xarxa.
  • Representació dels límits naturals i geogràfics de la ciutat de Barcelona, també en relleu.
  • Supressió de la informació no rellevant per facilitar i garantir una lectura clara i senzilla del mapa.

L’actualització del mapa representa la millora d’un element d’accessibilitat existent des del 2012 gràcies a TMB i l’ONCE. La revisió del primer mapa permet una major representació dels intercanviadors, connexions amb altres operadors ferroviaris i la simplificació de la informació concentrada a zones específiques de la ciutat.

Consulta tota la informació a la pàgina web de TMB.