El Projecte CASBA comença la nova edició amb la participació de l’alumnat de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPC

En aquesta edició, els i les estudiants avaluen l’accessibilitat dels comerços del districte de Sants-Montjuïc amb la col·laboració d’entitats de persones amb discapacitat.

Fotografia d'una aula de l'ETSAB. Els alumnes estan asseguts a les cadires mirant cap a la pissarra, on hi ha diversos responsables fent una explicació. Al mig, una persona amb cadira de rodes. Projectada, una imatge de diverses icones d'accessibilitat.
28/10/2024 - 13:47 h - Inclusió Ajuntament de Barcelona

L’inici de la dotzena edició del Projecte CASBA se centra en l’avaluació dels comerços del districte de Sants-Montjuïc i el desenvolupament de propostes concretes, i ja compta amb més de 100 comerços compromesos. Per fer-ho, l’alumnat de l’ETSAB-UPC són els encarregats d’identificar els punts de millora dels locals comercials, amb la col·laboració de diverses entitats de persones amb discapacitat. A més, aquestes entitats també realitzen una tasca de sensibilització a les aules universitàries.

Així, el Projecte Comerç Accessible (CASBA) continua avançant amb l’objectiu de crear una Barcelona més accessible. Aquesta iniciativa no només busca millorar l’accessibilitat dels establiments comercials, sinó també promoure la vida independent de les persones i enfortir el teixit social dels barris, posant l’accent en la vida al carrer, en el comerç local i en la sensibilització de la ciutadania.

En aquesta edició, els i les estudiants d’arquitectura de l’ETSAB – UPC, coordinats per l’arquitecta i professora Sandra Bestraten, estan avaluant l’accessibilitat dels comerços al districte de Sants-Montjuïc. Amb la col·laboració de l’Associació Sants Establiments Units i diverses entitats de persones amb discapacitat, s’està realitzant un estudi exhaustiu sobre l’accessibilitat universal dels comerços de l’eix comercial del carrer de Sants.

Per tal de poder-ho fer d’una manera més completa, les persones amb discapacitat s’han apropat a la universitat en una sessió on han compartit les seves experiències amb l’alumnat de l’assignatura ‘Habitatge i Cooperació’, fomentant la sensibilització i la comprensió mútua. Per altra banda, la dotzena edició del projecte inclou també una visita als comerços participants, amb l’experiència d’anar amb cadira de rodes, amb antifaços, bastons de mobilitat i caminadors, on l’alumnat podrà posar-se en la pell de les persones amb discapacitat per comprendre millor les seves necessitats.

Una vegada acabada l’anàlisi de l’accessibilitat a l’eix comercial, els i les estudiants realitzaran un estudi dels comerços del barri de Sants per identificar possibles millores de la seva accessibilitat. Amb el suport dels professionals de la universitat, de les persones amb discapacitat i de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (impulsor del projecte amb el Districte de Sants-Montjuïc), es desenvoluparan propostes concretes que seran presentades als comerciants.

Aquesta edició del projecte destaca la importància del disseny universal en l’arquitectura, perquè totes les persones puguin gaudir dels serveis que ofereix la ciutat. A més, dona èmfasi a la importància de la sensibilització i la formació contínua envers les necessitats de totes les persones.

El projecte CASBA

El Projecte CASBA és una iniciativa de l’IMPD nascuda el 2013 que busca millorar l’accessibilitat dels establiments comercials de Barcelona mitjançant el mètode d’Aprenentatge-Servei. El CASBA connecta i fomenta la col·laboració entre el teixit comercial, les entitats i col·lectius de persones amb discapacitat, l’alumnat d’arquitectura i l’Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta sinergia s’impulsa l’adaptació dels comerços de la ciutat a les necessitats de persones amb discapacitat, promovent així la inclusió i la igualtat d’oportunitats.

En les 11 edicions realitzades més de 800 alumnes han participat en l’anàlisi de més de 970 comerços i 60 equipaments públics. Per a més informació sobre el projecte podeu consultar la pàgina web del Projecte CASBA.