La Xarxa d'Accessibilitat i Vida Independent (XAVI) celebra la seva 5a Jornada Anual

Les entitats de la XAVI s’han reunit per fer balanç de la feina feta i definir projectes pel curs vinent.

Foto de grup de les persones assistents a la jornada a la sala on s'ha celebrat.
17/06/2024 - 13:00 h - Inclusió barcelona.cat

La cinquena trobada de la XAVI ha reunit més d’una seixantena de persones, entre representants d’entitats del sector de la discapacitat i professionals de l’Ajuntament i altres ens públics. La jornada, celebrada l’11 de juny a la Lleialtat Santsenca, ha suposat un espai d’intercanvi entre entitats on fomentar i crear vincle. Durant l’acte s’ha fet balanç de la feina feta durant el darrer any i mig i s’han definit els reptes i projectes per al proper curs.

La jornada ha estat conduïda per les persones membre del Grup Impulsor de la XAVI, que lidera i vetlla pel bon funcionament de la xarxa i és l’encarregat de l’organització de la jornada anual. El grup l’integren representants de 10 entitats del sector que representen totes les tipologies de discapacitat.

L’encarregada d’obrir la jornada ha estat la gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Marta Obdúlia. La gerent ha agraït a les persones representants de les entitats presents el seu compromís amb la xarxa i amb el col·lectiu de persones amb discapacitat per treballar per una ciutat més accessible, per millorar la vida de totes les persones i per la garantia dels drets del col·lectiu.

Durant la jornada s’han presentat els següents projectes:

  • Grup d’habitatge: Presentació del document “Vull triar on viure”, un recull d’opcions d’habitatge disponibles per a les persones amb discapacitat i dels serveis de suport existents.
  • Grup de drets: Presentació de l’eina “Com puc rebre suport per a exercir la meva capacitat jurídica?”, que pretén facilitar la comprensió i accés a la sol·licitud i/o revisió de les mesures de suport en l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat.
  • Grup de cultura: Presentació de la campanya “Avancem cap a una cultura i oci accessibles”, treballada conjuntament amb Apropa Cultura amb l’objectiu de facilitar l’accés de les persones amb discapacitat als equipaments culturals de tota mena mitjançant descomptes i altres mesures.
  • Informe de valoració i recomanacions per a l’accessibilitat comunicativa del Festival Cruïlla.
  • Celebració del reconeixement del projecte Oci Inclusiu als Centres Cívics de Barcelona, dissenyat per la XAVI i coordinat per l’IMPD i l’ICUB, com a Bona Pràctica Social per l’Ajuntament de Barcelona.
  • Exposició del Servei per a Associacions de l’Espai Torre Jussana sobre la festa de l’Associat de la Mercè.

La jornada ha conclòs amb la intervenció de la Sra. Marta Villanueva Cendán, Regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat. La Regidora ha posat en valor la manera de treballar de la XAVI, que destaca per la seva transversalitat i inclusió de totes les discapacitats. També ha posat l’accent en com les entitats de la XAVI demostren, any rere any, un compromís ferm amb el sector de la discapacitat i amb l’Administració Pública per assolir millores per la ciutadania, treballant sempre de manera col·laborativa, amb actitud propositiva i constructiva.

En aquest sentit, ha ressaltat que els grups de treball i la jornada anual són espais de participació actius i vinculants en la creació de polítiques públiques i l’entrada en vigor del Codi d’Accessibilitat és una oportunitat real per a tots els actors, públics i privats, de comprometre’s amb l’accessibilitat universal.

La Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent

La XAVI està actualment integrada per 70 entitats. En el darrer any i mig, més de 50 persones representants de les diverses entitats han dedicat més de 610 hores de feina a treballar en els projectes que han estat en marxa i s’han presentat a la Jornada: un projecte del grup d’habitatge, un del grup de drets i un del grup de pro cultura.

La Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent promou la transformació social a la ciutat i dona resposta per a la plena inclusió i el dret a una vida digna de les persones amb diversitat funcional. Així, mitjançant les experteses i bagatges de les 70 entitats que la conformen, transforma entorns i elimina barreres culturals en garantia dels drets i la promoció de la satisfacció amb la vida.

Consulta tota la informació sobre la XAVI.