L’Ajuntament i Dincat impulsen un programa de conciliació familiar per a famílies de persones amb discapacitat
El projecte “Conciliació Familiar” compta amb dues modalitats diferents i serà dut a terme per Dincat amb l’objectiu de donar suport a les famílies en l’atenció i cura de les persones amb discapacitat.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), i Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament, han signat un conveni per a la subvenció del projecte “Conciliació Familiar: Modalitat de Personal de Suport, Modalitat d’Estades en Entorns Comunitaris”. Aquest, que serà vigent fins al 31 de desembre amb opció de pròrroga, té com a objectiu donar suport a les famílies en l’atenció i cura de les persones amb discapacitat, oferint espais de temps propi per poder fer efectiva la conciliació familiar i per a una millor qualitat de vida.
El projecte també té com a objectius facilitar l’ocupació de les persones cuidadores, augmentar el reconeixement social de les cures i la implicació dels homes en aquestes, millorar el benestar econòmic de les famílies, així com detectar les situacions de sobrecàrrega elevada motivada per l’estrès, esgotament o ansietat causada quan hi ha un canvi de professional o s’han exhaurit les hores de suport.
Dues modalitats de programa
L’IMPD aportarà la quantitat de 300.000 euros per dur a terme aquest projecte, que es desenvolupa en dues modalitats diferenciades. Per una banda, oferir personal de suport de qualitat tant dintre com fora de l’habitatge familiar i, de l’altra, oferir estades en entorns comunitaris per a les persones amb discapacitat.
Totes dues propostes responen al mateix objectiu: garantir una atenció de qualitat, evitar la sobrecàrrega de cures i facilitar la conciliació familiar i social. A més, a través de les estades amb pernoctació, es proporciona opcions de lleure i oci de qualitat a les persones en situació de discapacitat i l’oportunitat de desenvolupar una vida social satisfactòria.
Per a la modalitat de Personal de Suport es preveu donar resposta a 136 famílies, mentre que la modalitat d’Estades en Entorns Comunitaris arribarà a 217 famílies. En total, 353 famílies es poden veure beneficiades del programa de Conciliació Familiar.
El suport de les entitats
El projecte Conciliació Familiar serà dut a terme per Dincat, federació que agrupa gairebé 300 entitats del sector de la discapacitat intel·lectual i pluridiscapacitat. Es compromet a establir plans de cura personalitzats. A més, prestarà una atenció especial a situacions de vulnerabilitat, com les famílies monoparentals (majoritàriament mares), les que tenen dificultats econòmiques, més d’un fill/a amb discapacitat o les persones cuidadores amb problemes de salut o dificultats econòmiques.
Barcelona, ciutat inclusiva
L’Ajuntament té un compromís per adaptar els serveis socials i l’atenció a les persones i les cures a les noves realitats. Aquest projecte servirà per desenvolupar un model que es podrà compartir amb altres entitats del tercer sector, així com amb les persones amb discapacitat i les seves famílies. També ajudarà a impulsar la innovació i la participació de tots els agents implicats.
“Conciliació Familiar” permetrà ampliar l’atenció a famílies amb persones amb discapacitat que l’Ajuntament de Barcelona ofereix actualment a través de la línia de subvencions del programa Respir. L’any 2024 es van subvencionar 21 activitats per un valor total de 158.695 euros que van atendre a 1.551 persones.
Consulta més informació a la pàgina web de Dincat i l’Ajuntament de Barcelona.