L’impost turístic finança projectes per millorar la vida de les persones amb discapacitat

L’Ajuntament de Barcelona utilitza la taxa turística per impulsar projectes de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat que milloren l’autonomia i la llibertat de les persones amb discapacitat.

Una dona i un home amb cadira de rodes passejant pels carrers de la ciutat.
30/08/2024 - 12:05 h - Turisme barcelona.cat

L’Ajuntament de Barcelona promou la millora de la vida de les persones amb discapacitat amb cinc projectes finançats per l’Impost d’Estades en Establiments Turístics (IEET). Així, impulsa la qualitat de vida, l’autonomia i la llibertat de les persones del col·lectiu.

Els projectes finançats cerquen fomentar, protegir i assegurar els drets i les llibertats de les persones amb discapacitat. De la mateixa manera, garanteixen la seva inclusió i participació en la comunitat eliminant barreres en tots els àmbits socials i fent l’entorn, el transport, la informació, els serveis i els equipaments accessibles.

Els projectes finançats són Museus: accessibilitat, comunitat i inclusió socialAnticipa’t a la Festa!; la creació de 2 guies de promoció del turisme inclusiu; la promoció de l’accessibilitat al comerç per xarxes socials, i la comunicació i difusió del projecte de l’Hort al Terrat. Aquests projectes reben un finançament de 60.000, 9.000, 25.000, 10.000 i 10.000 euros, respectivament. El calendari previst d’execució és fins al mes de desembre d’enguany pel conjunt dels projectes.

Accessibilitat als museus

Contempla intervencions de millora de l’accessibilitat als centres museístics que depenen de l’Ajuntament. En concret, es preveu la creació de productes que permetin la interacció tàctil a les persones visitants com la projecció d’una maqueta tàctil del Castell de Montjuïc, reproduccions de peces tàctils, un vídeo sobre l’accessibilitat als museus, un projecte de residències artístiques i una experiència immersiva, entre altres.

Avançar-se a la festa

El projecte elabora documents anticipatius de les festes més populars de la ciutat per al col·lectiu de persones amb autisme. Així, respon a la seva necessitat de disposar d’informació prèvia per situar-se i sentir-se segurs i segures. Els documents estaran disponibles de forma virtual a les pàgines webs oficials de l’Ajuntament i fan l’Administració Pública més inclusiva.

Turisme inclusiu

Aquest projecte té l’objectiu d’elaborar dues guies adreçades al personal tècnic municipal i a aquelles empreses i entitats que organitzen activitats turístiques inclusives a la ciutat. El projecte vol promocionar i apropar les persones amb discapacitat a l’oferta turística  i cultural de Barcelona i comporta una millora de la destinació en clau d’accessibilitat turística.

Comerç per xarxes socials

El projecte promociona l’accessibilitat al comerç de la ciutat per donar a conèixer les necessitats específiques del col·lectiu. Per això, preveu elaborar un conjunt de materials multimèdia per visibilitzar els seus drets i sensibilitzar la ciutadania. Aquests s’entregaran als comerços per realitzar una formació específica sobre accessibilitat per conèixer i atendre millor els col·lectius amb discapacitat.

Difusió de l’Hort al Terrat

L’Hort al Terrat consisteix en el desenvolupament d’horts urbans hidropònics en terrats d’instal·lacions municipals en desús gestionats per persones amb discapacitat. El projecte fomenta la producció d’horticultura sostenible i aporta nombrosos beneficis a les persones participants des de 2016. En aquest sentit, es desenvoluparà un paquet de comunicació digital per visibilitzar la iniciativa.

Consulta tota la informació.