Notícies

2236 mosaics visibles en un mapa

L’inventari del projecte El mosaic del meu barri no para de créixer! Ara es pot visualitzar a través d’un mapa

25 juliol, 2022 , fa 2 anys | 607 visites

El mosaic del meu barri és un projecte de participació ciutadana que va néixer el 2017 arran de la celebració, a Barcelona, del XIIIè Congrés Internacional de Conservació de Mosaics que organitza cada tres anys l’ICCM(International Committee for the Conservation of Mosaics). “El mosaic del meu barri” té per objectiu conèixer, valorar i conservar el patrimoni musivari de la ciutat. Un dels eixos del projecte és l’Inventari de mosaics construït a partir de les fotos enviades pels participants: veïns, usuaris o visitants de la ciutat. Així, cada foto de mosaic rebuda s’incorpora al web després d’elaborar-ne una fitxa amb la  informació  tècnica, artística i històrica, a més de la galeria d’imatges de totes  les fotos recollides.

El catàleg de mosaics s’enriqueix contínuament amb noves aportacions dels participants: avui comptem amb 2236 fitxes de mosaics i 4119 fotografies! Es poden consultar a través de la pestanya Inventari participatiu del lloc web. A partir d’ara, aquesta informació també es pot visualitzar a través d’un mapa; només cal prémer sobre la icona del punter del mapa i esperar uns segons per a que apareguin a la pantalla, sigui a través de l’ordinador o del mòbil. Clicant damunt del punter accedireu a una petita fitxa que podeu desplegar i veure tota la informació recollida, tant gràfica com escrita.

Gràcies a aquesta eina és més senzill veure quins mosaics tenim a la ciutat. Per exemple, sabíeu que al barri de la Maternitat i Sant Ramon (Les Corts) hi ha mosaics de grans mosaïcistes, com Lluís Bru, Julio Bono o Armand Olivé?

Lluís Bru és l’autor dels mosaics de la parròquia de Sant Ramon Nonat i d’importants obres modernistes com els mosaics de la façana del Palau de la Música Catalana.

El ceramista Julio Bono té mosaics al carrer del Cardenal Reig i és famós pels nombrosos murals situats a vestíbuls i façanes d’edificis privats, una producció característica dels anys seixanta i setanta.

Armand Olivé és l’artífex de quatre  mosaics situats també  al carrer del Cardenal Reig i de tota una extensa obra musivària que hem descobert a través de El mosaic del meu barri. Ha realitzat mosaics per a la Sagrada Família, la facultat de Química de la UB o l’estació del Nord, entre d’altres.

Si vosaltres també us voleu implicar en el coneixement i la conservació dels mosaics de la nostra ciutat, us animem a enviar fotos de mosaics al web de El mosaic del meu barri. La participació és lliure i benvinguda!

Per acabar, volem informar que enguany se celebrarà el XIVè Congrés Internacional de Mosaics. Es durà a terme a la ciutat de Plovdiv (Bulgària), del 24 al 28 d’octubre. El Servei d’Arqueologia hi  presentarà el balanç dels cinc anys de vida d’ El mosaic del meu barri, projecte que anem construint gràcies a la vostra participació i el vostre entusiasme. Moltes gràcies !

Compartiu l'article

  • Google +
  • 1. Mapa on es visualitzen els mosaics de la ciutat inclosos a l’Inventari participatiu

    1. Mapa on es visualitzen els mosaics de la ciutat inclosos a l’Inventari participatiu

  • 2. Mosaic de la parròquia de Sant Ramon Nonat, obra de Lluís Brú (Foto: T. Mayral).

    2. Mosaic de la parròquia de Sant Ramon Nonat, obra de Lluís Brú (Foto: T. Mayral).

  • 3. Mosaic del vestíbul d’entrada de l’edifici situat al carrer Cardenal Reig, 27, obra de Julio Bono (Foto: T. Mayral).

    3. Mosaic del vestíbul d’entrada de l’edifici situat al carrer Cardenal Reig, 27, obra de Julio Bono (Foto: T. Mayral).

  • 4. Mosaic del vestíbul d’entrada de l’edifici situat al carrer Cardenal Reig, 24, obra d’Armand Olivé (Foto: T. Mayral).

    4. Mosaic del vestíbul d’entrada de l’edifici situat al carrer Cardenal Reig, 24, obra d’Armand Olivé (Foto: T. Mayral).

Altres notícies