Celebració del 175 anys del Liceu
Ara fa 175 anys, el diumenge 4 d’abril de 1847, es va inaugurar el Gran Teatre del Liceu de Barcelona. La primera pedra del nou edifici s'hi havia instal·lat dos anys abans, l'abril de 1845, en un solar que havia estat l'antic convent dels Trinitaris, a La Rambla. L’arquitecte Miquel Garriga i Roca va ser l'escollit per al seu disseny, tot i que ben aviat, el 1846, Josep Oriol Mestres i Esplugas va prendre el relleu.
Catorze anys després de la inauguració, també durant un mes d'abril de 1861, la nit del dia 9 el Liceu patia un primer un gran incendi que destruïa per complet la sala i l’escenari. Un any després, ja es trobava completament reconstruït. El document que l'Arxiu Històric de la Ciutat presenta en el seu document del mes és, precisament, un dels alçats d'aquesta reconstrucció a càrrec de l'arquitecte Josep Oriol Mestres. Va ingressar en els fons de l'AHCB a través del seu fill, l'artista Apeles Mestres.
L'Arxiu Històric de la Ciutat conserva nombrosa documentació relativa a la història de la música a Barcelona i, en particular, sobre el Gran Teatre del Liceu. A través dels registres de la documentació municipal de l'antic govern del Consell de Cent es pot aprofundir, per exemple, en l'activitat de l’ofici de trompetes, trompadors, altres sonadors i joglars vinculats a la Confraria de Sant Bernat a mitjan segle XV. Gràcies als fons institucionals que l'Arxiu conserva, com ara l'inventari del violer Bartomeu Joan, de l'any 1495, coneixem els instruments emprats per a la construcció de les violes contemporànies. En altres fons institucionals, com el de la Cúria del Veguer i del Corregidor, i fons privats, com el de la Confraria del Sant Esperit, també es troben documents d'interès per als segles XVI-XVIII.
Ja en el XIX, cal subratllar la importància del fons personal d'Apeles Mestres. Gràcies a aquest s'ha conservat part de la documentació del seu pare relativa a la construcció de l'edifici, amb plànols de la seva estructura així com nombrosos alçats de la seva ornamentació monumental, especialment de la reconstrucció posterior a l'incendi de 1861. La família Mestres també va conservar en el seu arxiu particular abonaments corresponent a pràcticament tota la meitat del segle XIX.
En el fons personal de l'arquitecte Miquel Garriga i Roca, que l'AHCB també custodia, es conserva un document emblemàtic: la sol·licitud de Fèlix Rivas, Josep Boxareu, Josep Oriol Mestres, Francesc Vilar i Miquel Garriga proposant l’eixamplament del carrer de Sant Pau, en previsió de la construcció del Gran Teatre del Liceu. Un altre dels documents destacats del mateix Miquel Garriga i Roca, en aquest cas en qualitat d'arquitecte municipal, són els cèlebres quarterons que contenen un aixecament topogràfic dels barris de la ciutat antiga tot just en el moment en què es planificava l'expansió per l'Eixample. Un dels quarterons, el número 93, correspon a l'àrea urbana de la Rambla ocupada pel Gran Teatre del Liceu que ell mateix havia dissenyat originàriament una quinzena d'anys abans. Els quarterons de Garriga i Roca protagonitzen un recurs multimèdia de l'Arxiu Històric de la Ciutat: "Barcelona, darrera mirada".
A més dels fons de l'Arxiu Medieval i Modern, altres seccions de l'Arxiu Històric de la Ciutat conserven documentació relativa a la trajectòria històrica, tant del segle XIX com especialment durant el segle XX, del Gran Teatre del Liceu. A la Secció de Gràfics es troben gravats que mostren el Liceu, tant en la seva activitat operística i lúdica amb els balls de màscares, com també cartells promocionals de la seva programació. Un esment propi mereix la col·leció de programes les seves funcions i invitacions a balls, incloent-hi també els anys de la guerra civil i la postguerra. Pel que fa a la Biblioteca i l'Hemeroteca de l'AHCB, els seus fons conserven algunes obres emblemàtiques, com ara la publicada el 1848 que fa memòria del primer any d'existència del Liceu, en una acuarada edició de luxe. També conserva fons d'entitats de gran interès, com ara el de la "Sociedad del Liceo" amb el conveni de construcció de l'edifici i el reglament de l'entitat l'any 1844. A la col·lecció Arlubins s'han conservat, entre d'altres, llibrets d'òpera del Liceu.
Més informació:
Campanya de celebració dels 175 anys d'història del Liceu:
Web Barcelona, darrera mirada:
Fons Miquel Garriga i Roca de l'AHCB:
Fons Apeles Mestres de l'AHCB: