El documental La Sagi, una pionera del Barça, es grava a la Sala Dalmases de l'Arxiu

El documental La Sagi, una pionera del Barça, es grava a la Sala Dalmases de l'Arxiu

Es va emetre el passat 12 de març al programa Sense Ficció de TV3.

El passat 12 de març TV3 va emetre, en la programació Sense ficció, La Sagi, una pionera del Barça, un documental part del qual va ser enregistrat en la SalaDalmases de l’Arxiu Històric de la Ciutat.

Anna Maria Martínez Sagi  (1907-2000) va ser una de les periodistes més importants de la República, juntament amb Josefina Carabias. Va entrevistar tota mena de personatges, de rodamons i prostitutes, fins a polítics catalans. Són especialment  interessants els seus reportatges sobre el sufragi femení. També va ser molt destacada la seva labor com a reportera en la Columna Durruti.

A part de la seva feina com a periodista, també va publicar alguns llibres de poemes. En la seva faceta feminista, Martínez Sagi adoptà idees que arribaven des de França.  Va fundar el primer club de dones treballadores de Barcelona, amb el qual mirava d’incentivar l’alfabetització de la població femenina.

Com a esportista, Martínez Sagi va destacar en el llançament de javelina, també va practicar el tennis i l’esquí. Va arribar a ser directiva del FC Barcelona el 1934. Posteriorment va participar en l’organització de l’Olimpíada Popular de 1936 a Barcelona.

Acabada la Guerra civil, se n’anà a França,  on va participar en la Resistència i, més endavant, cap a la dècada de 1950, a EUA, on va impartir classes de francès a la Universitat d’Illinois. Va tornar a Catalunya l’any  1975, un cop mort el dictador Franco.