La fira de Sant Ponç

La fira de Sant Ponç

Herbes aromàtiques, remeieres, confitures i mel ... la fira de Sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors, es celebra des del segle XVI l'onze de maig

La fira de Sant Ponç, patró dels herbolaris i dels apicultors, és una de les fires tradicionals més antigues, vives i populars de la ciutat. Pagesos, herbolaris, apicultors, artesans… s’arrengleren com cada any a les voreres del carrer Hospital entre manats de menta, ruda, barballó, fonoll, ginesta, romaní, sàlvia, ratafia, regalèssia, mel, caramels, fruites confitades, melmelades de tots colors i tota mena de productes naturals relacionats amb la salut.

Sant Ponç tenia el seu altar a la capella de la Mare de Déu de la Guia, a prop del Portal Nou. Quan s’enderrocà després de la Guerra de Successió per construir la Ciutadella, el sant fou traslladat a l’església de Sant Cugat del Camí o del Rec, al carrer Carders. Allà es venerava també a Sant Eudald, la festa del qual se celebrava l’onze de maig. Fins al segle XVI, la fira d’herbes remeieres es feia a la primavera, però aprofitant la coincidència de les dates dels dos sants i el moment de floració i màxima esplendor de la majoria d’herbes medicinals, els herbolaris i pagesos de les rodalies de la ciutat organitzaren una fira per vendre les seves herbes als veïns i veïnes del barri de Ribera.

Però Sant Ponç també hi tenia un altar dedicat a la capella de l’Hospital de la Santa Creu. El 1817 ja es feia  una benedicció d’herbes, se celebrava un ofici i es cantaven goigs per celebrar la festivitat del sant. Quan la capella va ser convertida en sala d’exposicions, la imatge del sant va ser finalment traslladada a la veïna església de Sant Agustí Nou.

Aquest nou emplaçament de la fira al carrer Hospital va anar agafant cada any més rellevància i s’ha mantingut des del 1817, després d’haver passat per la plaça Sant Miquel, el carrer Sant Cugat del Rec i els voltants de l’església de l’Hospital de la Santa Creu. A principis del segle XX, l’Ajuntament decretà la supressió de totes les fires del barri de Ribera i només quedà la del Raval. És organitzada per la Unió Sant Ponç amb la col·laboració del Districte de Ciutat Vella i a més a més es programen xerrades, cant coral, sardanes, exposicions i altres activitats culturals al voltant de la fira.

Actualment, la fira de Sant Ponç també es celebra a altres indrets de la ciutat. Trobareu parades al Poble Sec (plaça de la Bella Dorita i al carrer Blai), a Sarrià (plaça Sant Vicenç), al Putxet i el Farró o a la plaça Mañé i Flaquer.

La fira de Sant Ponç transforma màgicament l’antiga via romana del carrer Hospital durant un dia en un prat florit, que barreja aromes i sabors, ciència i saviesa popular, tradició i modernitat.

Si us interessa saber més sobre aquest tema, podeu consultar la premsa històrica de l’època a l’Hemeroteca i la Biblioteca, així com també fons documentals de l’AHCB com Ephemera i Acords.

• Hemeroteca digital de l’AHCB http://ahcbdigital.bcn.cat/hemeroteca