Donació del fons històric de documents gràfics de l'Esport Ciclista Barcelona a l’AHCB

..
16/05/2024 - 13:13 h

El 24 d’abril es van reunir amb la directora de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona Sílvia Domènech, acompanyada dels tècnics de gràfics de l’arxiu, els representants de l’entitat històrica del ciclisme barceloní, l’Esport Ciclista Barcelona, el seu president Joaquim Sabaté Bosch, vicepresident, Joan Sabaté Bosch i el Sr. Jordi Martínez de de Huete Soto , memòria vivent de l’entitat, junt amb el Sr. Xavier Sánchez -que en va fer el reportatge- que van formalitzar la donació d’un conjunt d’uns 181 documents gràfics relatius a les diverses activitats organitzades o participades per l’entitat l’Esport Ciclista Barcelona (ECB) i que constitueixen el fons d’arxiu històric del Club, com són, cartells i programes de l’Escalada a Montjuïc, la Setmana del Ciclisme, els Campionats del Món de Ciclisme, etc.

En l’acte ens van poder explicar els orígens i la forma de vida dels primers anys quan eren un element socialitzador del barri i de la ciutat, com durant quatre dècades, han estat un dels eixos vertebradors d’aquest esport i com gradualment van haver de compartir la muntanya de Montjuïc amb altres usos amb les anècdotes que això va generar, així com l’evolució del perfil dels patrocinadors esportius, fins a arribar a la realitat actual del ciclisme que mou uns pressupostos d’un altre ordre.

La donació efectuada tracta de diferents tipologies documentals: 39 cartells de la prova ciclista Escalada a Montjuïc, organitzada per ECB entre 1965 i 2007 dels quals l’AHCB només disposava del cartell corresponent a l’edició de 1967; 34 cartells de la Setmana del Ciclisme Català, celebrada els anys seixanta-vuitanta dels quals l’AHCB no disposava de cap cartell; 4 cartells dels Campionats del Món de Ciclisme, celebrats a Barcelona els anys 1973 i 1984, amb la col·laboració de ECB, i algunes proves preparatòries; 57 cartells d’altres proves ciclistes celebrades a Barcelona, amb l’organització o col·laboració d’Esport Ciclista Barcelona i 36 programes de mà de l’Escalada a Montjuïc, des de 1997. El dia de l’acte d’entrega, s’hi van afegir també 8 cartells i dos impresos més de l’Escalada a Montjuïc. Els documents es troben en bon estat de conservació i reflecteixen molt bé i de forma quasi completa les activitats esportives i esdeveniments de ciclisme de la ciutat viscuts i promoguts per l’Esport Ciclista Barcelona.”

Per veure l’article que vam publicar al seu bloc cliqueu aquí