El Noticiero Universal (15 d'abril de 1888-31 d'octubre de 1985)

Imatge del Noticiero Universal, con un dibujo de un repartidor
29/01/2021 - 12:41 h

Publiquem en accés obert 52 anys del diari El Noticiero Universal (1888-1940) a l‘Hemeroteca digital de l’AHCB 

El Noticiero Universal va aparèixer a Barcelona el 15 d’abril de 1888, uns dies abans de la inauguració de l’Exposició Universal. Sortia al vespre i ràpidament va tenir èxit entre els barcelonins, que el coneixien com “El Ciero”. S’hi trobaven informacions recents, nombroses cròniques de la vida ciutadana, i les seccions d’espectacles, toros i esports.

Francesc Peris Mencheta va ser el seu fundador i propietari i el va dirigir durant vint anys. Periodista autodidacta i de gran instint, era conservador i monàrquic. Fundà a Madrid l’Agència de Notícies Mencheta amb la qual nodria El Noticiero Universal. El diari era informatiu, no vinculat a cap partit polític i tenia un tarannà conservador i populista.

“El Ciero” era de gran format i s’imprimia a quatre i a sis columnes a un edifici propi per a la redacció i els tallers, al carrer Llúria 35. Els primers anys tenia quatre pàgines fins arribar a vuitanta-quatre pàgines els anys 1960s. Des de l’inici, va incorporar els gravats, i posteriorment, fotografies. Va entrar de ple en el negoci de les esqueles i dels anuncis. D’abril de 1895 a juny de 1918 va treure, també, una edició al matí.

Es va consolidar com a el diari predilecte dels barcelonins als vespres sota la direcció de Julià Pérez Carrasco (1913-1930). Els anys trenta treia un suplement: el Complemento ilustrado, amb portades a color.

Durant la Guerra civil, es mantingué al costat de la República, sota la direcció d’Enric Tubau, proper a Esquerra Republicana.

El franquisme va suspendre gairebé la totalitat de diaris de la ciutat, i imposà la censura prèvia. “El Ciero” va reaparèixer el 20 de febrer de 1939 amb un editorial que exaltava la figura de Franco. Lluís G. Manegat va ser-ne director de 1952 a 1966.

Va arribar al seu màxim prestigi els darrers anys 1960s, evolucionant cap a posicions democràtiques, sota la direcció de José María Hernández Pardos. En aquell moment exerceix una forta crítica contra l’alcalde Porcioles, amb una denúncia de l’especulació urbanística i de la corrupció dins l’administració municipal. El 1972 un nou grup afí a Porcioles reacciona i compra el diari. Es produeix el relleu de la direcció i la progressiva sortida del diari dels redactors.

Entre els redactors i col·laboradors podem destacar a les diferents èpoques: Joan B. Perales, Joaquim Abad, Tomàs Caballé Clos, Ernesto Foyé, Ginés Vivancos, Rafael Santos Torrella, i els dibuixants Enric Bonet Sintes, Ricardo Marín i Enrique Oliván, Oli.

El 1980 el Noticiero entra a l’òrbita de l’UCD d’Adolfo Suárez, i canvia de nou l’equip directiu. L’ensorrament d’UCD el 1984 precipita la davallada i el definitiu tancament del diari el 31 d’octubre de 1985.

Veureu algunes novetats més a l’Hemeroteca digital de l’AHCB,  com la possibilitat de cercar per col·lecció digital dins la Cerca avançada, i alguns canvis formals que faciliten la usabilitat.