Els fulls del temps: tractament de la Col•lecció de calendaris de l’AHCB

..
25/07/2024 - 12:00 h

La Lucía Pastor, estudiant en pràctiques del màster d’Arxivística i Governança de la Informació a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), durant la seva estada de sis mesos en l’àmbit de gràfics, ha realitzat el tractament arxivístic integral de la Col·lecció de calendaris de l’AHCB, que actualment consta de més de dos mil documents amb unes dates extremes de 1771 i 2019.

La col·lecció agrupa una gran varietat de tipologies de calendaris, com són les capçaleres de calendari, els calendaris mural, els calendaris de butxaca, els blocs petits i grans i els calendaris de taula. A més, compta amb altres publicacions que deriven dels calendaris com les agendes i els parenòstics i almanacs populars.

Aquests calendaris són documents efímers que tenen una vida útil d’un any i que no es van crear amb la intenció de ser conservats, però que amb el temps han esdevingut un objecte preuat de col·leccionisme per la seva estètica i les emocions que produeixen.

També són testimoni i font de coneixement de l’època en què s’utilitzen. Contenen anuncis publicitaris que permeten localitzar establiments de Barcelona en la seva ubicació original. S’hi poden trobar receptes tradicionals amb ingredients de temporada o es pot fer un repàs de la previsió meteorològica d’altres temps. A través d’ells es pot gaudir d’un recorregut per les arts gràfiques des de finals del segle XVIII fins a l’actualitat.

La Col·lecció de calendaris ja es pot consultar a l’Arxiu Històric i, properament, a través del catàleg en línia de l’Arxiu Municipal de Barcelona.

..

L’almanac més antic que conserva l’AHCB és aquest exemplar imprès per Pau Campins a Barcelona el 1771

..

Tres exemplars de calendaris de butxaca dels inicis del segle XX

..

Interior d’un bloc gran en commemoració dels Jocs Florals de 1961

..

Capçalera de calendari amb un suport de fusta de la fàbrica de xocolata Angelical