Projecte Memòria oral del periodisme barceloní (1966-1986): un resum entorn la Llei de Premsa i Impremta de 1966, coneguda com Llei Fraga

..
07/05/2024 - 14:07 h

El dia 16 d’abril vam presentar el projecte sobre la Memòria oral del periodisme barceloní, que es va realitzar conjuntament  amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Deu periodistes ens han deixat el seu testimoni per parlar de la manera de fer periodisme durant els últims anys del franquisme i la transició.

En aquell moment la Llei de Premsa i Impremta de 1966, també anomenada Llei Fraga, va suposar una petita obertura en les redaccions.

Alguns dels periodistes més grans recorden el que va suposar l’aprovació d’aquesta Llei:

Joan Anton Benach, fundador del Grup Democràtic de Periodistes, en diu: “Es posava la màxima responsabilitat sobre el director”.

Antoni Ribas, ens parla de ”La Llei de Premsa ja portava uns quants anys rodant, des del 66 i, per tant, ja se’n sabien els seus defectes i les seves virtuts. És a dir, la gent practicava l’autocensura”.

Josep Maria Cadena, a la seva entrevista explica el que el director del Diario de Barcelona, el senyor Enrique del Castillo, els va dir: “Esta ley es un progreso, esta ley da mayores responsabilidades a los periodistas, pero sobre todo nos  las da a los directores porque ahora no habrá censura sino consulta previa. Y los directores somos los que hemos con nuestros ayudantes, con los redactores jefes, con los jefes de sección, que lo recuerden tienen que mirar muy bien los artículos que se mandan a la imprenta,  y claro, si no se fijan puede haber un problema porque nos pueden secuestrar el diario o nos pueden meter una multa y esto recaería sobre mí. Yo sé que ustedes todos son unos caballeros e intentarán que no ocurra nada porque si no les pego una patada en los cojones que ustedes no se levantan!”

Pere Oriol Costa, comenta  que va haver un cert canvi, però que “En realitat  la Llei Fraga era tan ambigua que depenia del temperament polític del  moment que s’apliqués amb més o menys duresa, però  evidentment mai van parar les sancions a mitjans i a periodistes”.

En aquest petit vídeo podeu sentir de primera ma les diferents explicacions  entorn a la Llei de Premsa i Impremta i el que va suposar per les redaccions de l’època. Cliqueu aquí