Revista Barcelona atración. La Societat d’Atracció de Forasters i la promoció del turisme
Amb el nom de Societat d’Atracció de Forasters (Syndicat d’Initiative) de Barcelona, l’1 d’abril de 1908 es fundava aquesta entitat, que tenia per objectiu promocionar el turisme a Barcelona i al conjunt de Catalunya. Posava a l’abast dels “forasters” —els visitants que venien de fora— informació relativa a l’oferta turística i cultural barcelonina. Amb l’impuls del turisme, els seus promotors volien contribuir a modernitzar i a enriquir culturalment i econòmica la ciutat i el país.
El primer president va ser-ne l’alcalde de Barcelona Domènec Sanllehy. Formaven part de la junta de la Societat altres representants polítics i membres de l’Ajuntament, el més destacat dels quals era Manuel Ribé Labarta, cap de Cerimonial i de la Guàrdia Urbana i promotor principal de la iniciativa. També hi figuraven altres personalitats del sector industrial, comercial, artístic, científic, de l’hostaleria i de la restauració. Era una entitat semiprivada, però amb el suport institucional i econòmic de l’Ajuntament i de la Diputació de Barcelona. L’any 1909 es creava la primera oficina d’informació turística de la ciutat al bell mig de la Rambla, a l’actual número 37 (llavors Rambla del Centre, 30).
Entre el desembre del 1910 i el gener del 1911, la Societat va publicar la revista gratuïta Touring review Barcelona: revista ilustrada de informaciones a los turistas. Posteriorment, a partir de l’abril del 1911, l’entitat va transformar aquesta publicació periòdica en la revista de periodicitat mensual Barcelona atracción: revista mensual ilustrada de informaciones a los turistas, convertida en l’òrgan de difusió de la Societat d’Atracció de Forasters. Totes dues capçaleres es troben íntegrament disponibles a l’Hemeroteca digital de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
Dedicaven una part important de cada número a la publicació d’anuncis d’hotels, restaurants, agències de duanes, grans magatzems, tallers, etcètera, a més d’altres informacions útils per als viatgers que visitaven la ciutat. Entre aquestes hi havia els horaris de trens, tarifes del servei de cotxes, cartellera del cinema i altres ofertes culturals com ara la programació dels teatres, del Liceu o del Palau de la Música. El nombre de pàgines destinades a la publicitat va anar augmentant de manera considerable al llarg dels anys, la qual cosa és un indicador de l’increment de viatgers i de l’oferta turística barcelonina.
Al llarg de la història de la revista, hi van col·laborar autors reconeguts en diverses disciplines com l’arxiver Agustí Duran i Sanpere, el paleontòleg Marià Faura i Sans, l’arqueòleg Joaquim Botet i Sisó, l’historiador Josep Maria Roca i Roca, el dissenyador de jardins Nicolau Maria Rubió i Tudurí, el periodista Carles Rahola i Llorens, l’especialista en folklore català Valeri Serra i Boldú o l’arquitecte Bonaventura Bassegoda i Amigó, entre d’altres. La qualitat dels textos que publicaven era molt alta, però també es va voler donar molt de relleu a la fotografia: des dels inicis aquesta tenia un paper primordial. Un dels col·laboradors habituals era el fotògraf Lucien Roisin.
En paral·lel a la revista, la Societat publicava mapes i la col·lecció de monografies «Biblioteca de turismo», sobre monuments, edificis barcelonins i d’altres poblacions catalanes. Per exemple, hi ha un volum dedicat a la Casa de l’Ardiaca i l’Arxiu Històric de la Ciutat, escrit per Agustí Duran i Sanpere (març del 1929). Com a curiositat, també cal destacar que durant la dècada del 1920 en cada número es publicava un quadre amb els hotels, les fondes, les pensions i els restaurants adherits a la Societat. En aquest quadre s’incloïa el nom de l’establiment i els preus mínims per dia de l’habitació, la pensió completa o l’esmorzar, entre altres dades.
Abans de la Guerra Civil, l’últim exemplar publicat va ser el corresponent al número 302, l’agost del 1936. Era el seu 26è any d’existència. Feia poques setmanes que la Societat d’Atracció de Forasters havia participat a la IX Fira de Mostres de Barcelona, celebrada entre els dies 30 de maig i 14 de juny de 1936. Al seu estand hi destacaven diverses imatges de la Barcelona monumental després de l’Exposició Internacional i un gran eslògan amb unes paraules que serien, casualment, una mena d’epitafi: “Atracció de Forasters. Barcelona, 1908-1936”.
Després de la guerra, efectivament, la Societat Atracció de Forasters de Barcelona va desaparèixer, però no la capçalera Barcelona atracción. A partir l’any 1945 la Junta Provincial de Turisme la va recuperar en una nova versió de la revista, que es va publicar fins al 1954. La voluntat de continuïtat, tot i el lapse d’anys de la immediata postguerra, era manifesta per la continuació de la numeració: el primer exemplar publicat durant aquesta segona època reprenia la numeració d’abans de la Guerra Civil, com si la revista d’agost de 1936 —publicada ja després del cop d’estat militar— no hagués existit mai. Afortunadament, l’Hemeroteca de l’Arxiu Històric de la Ciutat en conserva l’exemplar.
Més informació:
Anuari de la Societat d’Atracció de Forasters:
https://prensahistorica.mcu.es/es/consulta/registro.do?id=1029189
Butlletí de la Societat d’Atracció de Forasters:
https://prensahistorica.mcu.es/es/consulta/registro.do?id=1029188
Biblioteca de turisme de la Societat d’Atracció de Forasters:
https://ddd.uab.cat/record/210001
Número extraordinari de la revista Barcelona atracción dedicat al 25è aniversari de la Societat d’Atracció de Forasters, maig de 1933:
http://ahcbdigital.bcn.cat/hemeroteca/visualitzador/ahcb-d024470
Palou i Rubio, Saida [coord.]. Història del turisme a la ciutat de Barcelona: destinació BCN, Arxiu Històric de la Ciutat, 2016.
http://w156.bcn.cat/cgi-bin/abnetopa?TITN=121940
Materials de la jornada “Destinació BCN. Història del turisme a la ciutat”:
/arxiumunicipal/arxiuhistoric/ca/jornades-destinacio-bcn-historia-del-turisme-la-ciutat
Exposició virtual “Barcelona a mà. Guies urbanes, 1776-2004”: