Us desitgem un Bon Nadal i feliç 2025 des de la Casa de l'Ardiaca!
Per felicitar-vos les Festes, aquest Nadal unim la nostra veu a la d’aquests antics treballadors de la ciutat de Barcelona, que ho fan des de la Casa de l’Ardiaca. La col·lecció de felicitacions d’oficis és un conjunt documental fruit del costum viscut durant el segle XX per Nadal de donar, per part dels treballadors de la ciutat d'una gran varietat d’oficis, com són depenent, mosso, sereno, espiter de gas, vigilant, carboner etc., petits impresos en paper o cartolina, profusament il·lustrats als seus clients i a la ciutadania en general de Barcelona, un present il·lustrat sovint acompanyat d’una poesia nadalenca que fa referència a l’abnegació del seu ofici, un gest que era correspost amb la gratificació esperada de caràcter voluntari per part de qui ho rebia. La col·lecció de felicitacions d’oficis que custodia l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona consta de 3260 unitats documentals simples, distribuïdes en 16 unitats d'instal·lació, amb dates extremes que van des de finals del segle XIX fins a ben entrada la segona part del segle XX. Els documents que us mostrem formen part de la donació d’en Josep Maria Navarro-Rubio Serres, feta en nom de la família Renart-Navarro-Rubio. Aquests documents, creats per durar poc, només un moment concret de la vida quotidiana dels ciutadans com tota la documentació efímera conservada a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, ofereixen una valuosa informació de costums i realitats de l’època, són notícia d’establiments comercials ja desapareguts i alguns d’ells també reflecteixen molt realistament llocs del paisatge urbà de la ciutat de Barcelona, com el mateix edifici de la Casa de l’Ardiaca, seu de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
El motiu d’haver triat, entre tot el conjunt de nadales d’oficis a voltes pintoresques i artístiques, aquests tres documents, rau en voler commemorar l’aniversari de la declaració de la Casa de l’Ardiaca com a bé cultural d’interès nacional feta el 27 de desembre de 1924 i publicada el 30 de desembre de 1924, ara fa cent anys.
L’edifici de la Casa de l’Ardiaca, d’origen en el segle XII de tipus residencial, és d’estil Gòtic tardà i és actualment de titularitat pública, amb ús de cultura, l’arxiu. El seu nom explica la seva història. L’antiga residència dels ardiaques majors de la seu estava assentada des del segle XII sobre dues torres de la muralla romana unides per un pont i fou transformada per l'ardiaca Lluís Desplà i Oms en un palauet gòtic-renaixentista (1479-c. 1514). Al seu costat hi havia la casa del Degà, que fou modificada el 1420 en ampliar-se el pla de la Seu. La història dels dos edificis és paral·lela des del 1870. La casa de l'Ardiaca presenta tres cossos disposats entorn d'un pati, en una atípica estructura en U. El 1919 l’edifici fou adquirit per l'Ajuntament de Barcelona com a seu de l'Arxiu Històric de la Ciutat. L’edifici ha estat objecte de diverses reformes, intervencions arquitectòniques produïdes des del segle XV ençà i compta amb elements patrimonials com les estructures defensives i militars de la ciutat: les Torres i la Muralla romanes, que daten cronològicament de la Roma imperial [200 - 299 dC]. Així com l’element patrimonial del sistema hidràulic de la ciutat, l’aqüeducte que data cronològicament de la Roma imperial [10 aC - 299 dC]. Les coordenades georeferencials de la Casa de l'Ardiaca són: UTM fus 31N, ED50: UTM X: 431079,00000 | UTM Y: 4581728,00000. L’adreça és el Carrer Santa Llúcia 1-3/ Carrer Bisbe 12/ Plaça Nova, amb el Codi d'illa: 11197, codi de parcel·la: 1, al Districte de Ciutat Vella i des d’ella us desitgem un Bon Nadal i un pròsper Any Nou! |