El relat fabril oficial
Els retrats de grups de treballadors i treballadores fets a les fàbriques i indústries al tombant del segle XX mostren el posat oficial dels obrers i obreres, unes imatges en què destaca una presència important del treball infantil. En la col·lecció de fotografies de l’empresa metal·lúrgica La Maquinista Terrestre i Marítima s’observa el personal a les sales de projectes, l’edifici de Sant Andreu o les locomotores que fabricaven. Algunes d’aquestes imatges van ser publicades a la revista que l’empresa va editar amb motiu de l’Exposició del 1929.
En el fons de la fàbrica de cintes Benet Campabadal de les Corts, es conserven fotografies i documents del treball entre els anys trenta i cinquanta, molts dels quals van circular en el seu moment com a mitjà de promoció. En el cas de la fàbrica tèxtil Can Saladrigas de Sant Martí, s’ha conservat la factura pagada a Lucien Roisin, un dels fotògrafs més importants de l’època i amb botiga de postals a la Rambla, per l’encàrrec de 23.000 postals, l’any 1913, que van tenir una gran circulació i van configurar la imatge de l’empresa.
Fotografia sortida d’una locomotora dels tallers de Sant Andreu, autor desconegut, 1920. Donació d’Àngela Majó. Col·lecció La Maquinista Terrestre i Marítima. AMDSA.
Fàbrica Benet Campabadal, autor desconegut, anys trenta. Fons Indústries Benet i Campabadal, SA. AMDS.