Pere Falqués, l'arquitecte municipal de la Barcelona modernista
- Autor/es
- Joan Molet i Petit i Isabel Coll Mirabent (pròleg)
- Coedició amb
- Àmbit Serveis Editorials
- Col·lecció
- Barcelona Arquitectura i Urbanisme
En aquest llibre Joan Molet presenta la producció de l’arquitecte Pere Falqués i Urpí (1849-1916) conegut per haver estat l’arquitecte municipal de Barcelona durant els anys del Modernisme.
Després d’una introducció a l’arquitectura del període i a la vida de Falqués, descobrim els inicis de la seva carrera el 1874 com a arquitecte municipal, primer al seu Sant Andreu de Palomar natal i més endavant a Sant Martí de Provençals i a Badalona. A continuació, veiem com va maldar per obrir-se camí a Barcelona, va guanyar els concursos per a la reforma del Liceu i per a la urbanització de la plaça de Catalunya, i va formar part de l’equip selecte d’arquitectes de l’Exposició Universal del 1888.Tot seguit, la part més extensa del llibre descobreix la tasca de Falqués com a arquitecte municipal de Barcelona, càrrec que obté el 1889 en substitució d’Antoni Rovira i Trias. És aquí on l’autor presenta i analitza els seus grans projectes, que havien de modernitzar Barcelona i convertir-la en una gran urbs europea: des de l’enllumenat elèctric del passeig de Gràcia fins la construcció dels túnels del metro sota la Via Laietana, passant per la construcció de nous mercats, equipament museístics, monuments commemoratius, noves dependències i escoles municipals, i fins i tot un frustrat palau reial.
Tanmateix Molet no oblida referenciar els grans encàrrecs privats que Falqués també obté en aquest període, com la Central Catalana d’Electricitat, d’un marcat caràcter industrial, o les cases del Baró de Bonet i de Bonaventura Ferrer, on deixa fluir el seu estil personal sumptuós i monumental, qualificat de “ciclopeista”. En resum, aquest llibre ens convida a descobrir un arquitecte oblidat, que va conrear un estil avui en dia poc reconegut, i que, en paral·lel als seus col·legues modernistes, va contribuir decisivament a la construcció de la Barcelona moderna.
Joan Molet i Petit
(Barcelona, 1966) Professor titular del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. Col·labora assíduament amb universitats del sud de França com la Universitat Jean Jaurès de Tolosa II i la Universitat de Pau i de l’Ador. Des del 2018 és ponent convidat del Backsteinbaukunst Kongress que organitza anualment l’Europäisches Zentrum der Backsteinbaukunst e.V. a Wismar (Alemanya).
Com a investigador, s’ha especialitzat en arquitectura i urbanisme del segle XIX a Catalunya i Europa, en l’estudi i la difusió de l’arquitectura de l’eclecticisme, i ha escrit monografies sobre alguns dels seus principals arquitectes, com ara Elias Rogent, Josep Vilaseca o Pere Falqués. També s’ha interessat per les tipologies arquitectòniques de l’era industrial i, sobretot, l’arquitectura de les exposicions universals. Sobre aquest darrer tema, des del 2007 imparteix una assignatura especialitzada del grau d’Història de l’Art i el 2022 va ser comissari de l’exposició “L’Exposició Universal de 1888: Barcelona en el concurs de les nacions”, dins de la XVII Mostra de Documents de l’Arxiu Municipal Contemporani.
Dades tècniques
- Idioma de publicació: Català
- Any: 2025
- Pàgines: 204
- Coberta: Rústica amb solapes
- Format: 22 x 22 cm
- ISBN Ajuntament: 978-84-9156-600-7
- ISBN Editorial: 978-84-96645-65-3
Preu
23.00€Punts de venda
- Sala Ciutat
-
Llibreries habituals