La Carta Municipal de Barcelona i el dret de la ciutat
Bases per al seu impuls i actualització
- Author/s
- Tomàs Font Llovet (Book editor) and diversos autors (Text)
- Collection
- Barcelona Present and Future
Aquesta obra és el resultat del Programa municipal per a l’impuls del règim especial de Barcelona. L’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de l’Observatori de Dret Públic IDP de la Universitat de Barcelona i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals, va endegar aquest programa per analitzar el règim especial de la ciutat, integrat per la Llei 22/1998, de 30 de desembre, de la Carta municipal de Barcelona i per la Llei 1/2006, de 13 de març, per la qual es regula el règim especial del municipi de Barcelona, amb la finalitat de facilitar un espai per a l’estudi i la valoració doctrinal i pràctica del dit règim especial i ser un punt de partida per a una actualització futura d’aquestes normes.
Es tracta d’una obra col·lectiva, dirigida pel Dr. Tomàs Font i Llovet, catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Barcelona, que recull els textos resultants de les taules de treball en què s’ha articulat el programa elaborats pels directors i directores de cada taula, reconeguts professors i professores d’universitat especialistes en el dret, el govern i les hisendes locals. A les taules de treball hi han participat més d’un centenar d’experts i expertes amb una alta qualificació, procedents de diverses universitats, així com de l’Ajuntament de Barcelona i d’altres administracions locals, autonòmiques i estatals. Aquesta confluència de coneixements ha permès l’anàlisi del règim especial de Barcelona amb un enfocament polièdric que ha tingut sempre en compte tant els aspectes teòrics com els d’aplicació, una mirada imprescindible per abordar amb èxit els aspectes crítics que han de permetre millorar el marc legislatiu actual.
En aquest llibre s’examinen les grans qüestions vinculades al règim especial de la ciutat: el sistema normatiu, el sistema politicoinstitucional, l’àmbit organitzatiu, les competències municipals, els serveis prestacionals, l’esfera economicofinancera municipal, etcètera. El resultat obtingut ofereix unes bases fiables per millorar i actualitzar el règim especial i, en definitiva, permet vincular la Carta municipal de Barcelona i el dret de la ciutat a un futur ja molt present: dotar Barcelona d’instruments jurídics per potenciar les seves condicions de ciutat global.