El repte climàtic

Aquest taller explora el canvi climàtic a través d'una mirada ecofeminista amb perspectiva històrica. S'empra l'art (teatre, dansa, arts plàstiques) i el joc per reflexionar sobre les causes de la crisi ecològica actual, crear col·lectivament les imatges del món en què volem viure i identificar les accions quotidianes amb les quals podem ser part del canvi, posant especial èmfasi en el context de Barcelona. Així mateix, l’activitat posa en relació els moviments migratoris actuals amb la crisi climàtica.

  • Informació de base científica respecte a les causes i conseqüències del canvi climàtic, i el seu nivell d'impacte respectivament. Es vincularà el canvi climàtic amb els moviments migratoris actuals.
  • Es tractaran conceptes bàsics de l’economia ecològica i l’economia feminista que permetin entendre les dinàmiques sociopolítiques que són a la base de la crisi climàtica, alhora que traçar les seves relacions amb la violència masclista. Proposarem una aproximació al concepte de violència emprant la perspectiva multidimensional: violència directa (Galtung 1969), violència estructural (Galtung 1969), violència cultural (Galtung 1990) i violència ecològica (Wats 2001).
  • El debat, la reflexió crítica i el coneixement situat com a eines metodològiques al llarg del procés del taller.
  • Després, els i les participants passaran a reflexionar col·lectivament respecte a les accions quotidianes amb les quals poden ser agents de canvi enfront de la crisi climàtica. S’aportarà algun exemple sobre com vincular les accions individuals i col·lectives dins de la ciutat de Barcelona.
Objectius
  • Identificar les causes i les conseqüències del canvi climàtic des d'una perspectiva ecofeminista.
  • Vincular el canvi climàtic com a causa de diversos moviments migratoris actuals.
  • Relacionar les causes del canvi climàtic amb les violències masclistes (cultural, estructural, directa i ecològica).
  • Identificar accions individuals i col·lectives que permetin a l'agència personal i col·lectiva davant del canvi climàtic.
Descripció i desenvolupament

Jugarem per equips a construir murals que il·lustrin les causes i les conseqüències del canvi climàtic. Cada equip socialitzarà el mural amb els altres, explicant com han arribat a aquesta configuració i compartint les preguntes o els dubtes que han sorgit al llarg del procés. Després s'introduirà la part de la història absent a la narrativa oficial del canvi climàtic, és a dir, el rol del patriarcat i una economia que invisibilitza el treball i l'esforç diferenciat de les dones i la natura. Els equips analitzaran de quina manera aquest fet es relaciona amb el mural que han construït, davant de quatre tipus de violència masclista: cultural, estructural, ecològica i directa. Els equips compartiran allò que han analitzat. El taller tancarà amb una reflexió personal al voltant de la pregunta següent: On sóc jo en aquest mural i de quina manera puc ser agent de canvi?

    Nombre de participants

    Mínim: 10 participants

    Màxim: 25 participants

    Equipament necessari

    Ordinador, connexió a internet, projector i cadires.

    Dades de l'entitat

    Centre d'Estudis Africans i Interculturals

    www.centredestudisafricans.org

    Tema principal
    Memòria històrica
    Tipologia d'activitat
    Taller participatiu
    Públic destinatari
    Infants
    Joves
    Persones adultes
    Durada

    2 hores

    Sol·licita l'activitat

    Torna al catàleg