Al territori, s’incrementa el desplegament d'accions interculturals
Durant la primera part del 2024 s’ha donat continuïtat a molts dels projectes de l’any 2023, i han sorgit noves iniciatives i propostes que es reprendran al setembre després de l’aturada estival.
La línia d’acció al territori ha treballat seguint l’objectiu marcat pel Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030 de fer extensiu el treball intercultural als territoris mitjançant l’impuls de processos que permetin la consolidació de la perspectiva intercultural de forma transversal.
Aquest curs s’han desplegat diverses accions enfocades a la territorialització de la interculturalitat, i als Districtes s’ha continuat donant suport econòmic i tècnic a nous projectes que treballen en aquesta línia. També s’ha continuat donant suport als projectes consolidats als Districtes com els Serveis d’Interculturalitat a Sant Andreu, Horta-Guinardó o Gràcia, el Servei de Mediació a Ciutat Vella, el projecte Intercultural de Sarrià Sant Gervasi i el pla de treball intercultural de Nou Barris.
En aquest sentit, també s’ha dut a terme la trobada anual de tècnics/ques d’interculturalitat de Districte que ha consistit en la presentació de recursos educatius interculturals tant del PROGBI com de l’Oficina d’Afers Religiosos, i en la presentació del Servei per la Promoció de la Diversitat, una aposta per ampliar la diversitat d’orígens, lingüística i cultural dels treballadors i les treballadores municipals.
A més, s’ha seguit amb la implementació i el disseny dels Plans d’Acció Intercultural de Districte (PAID), una matriu d’accions elaborades de forma participativa que incorpora mesures per incorporar la perspectiva intercultural en el conjunt de les polítiques públiques del Districte. Aquests estan adreçats a la promoció d’un canvi institucional que permeti incidir en les desigualtats estructurals que impedeixen o dificulten l’accés als recursos i serveis públics en igualtat de condicions per al conjunt del veïnat d’aquell territori.
A la ciutat hi ha cinc PAID en marxa, a Nou Barris tot just s’inicia la fase de disseny, mentre que a Horta Guinardó, l’Eixample i Ciutat Vella ja estan en fase d’implementació, i a Sants – Montjuïc que es reactiva sota la nova gerència.
Finalment, s’ha posat en marxa un treball per sistematitzar cada vegada més les metodologies de treball, ja que la línia d’Acció territorial del PROGBI es caracteritza per treballar principalment per processos, molts d’ells de llarg recorregut, que impliquen una relació continuada i constant amb els territoris.