Aquesta setmana la comunitat xiïta commemora la mort de l’imam Alí

Entre les activitats que tenen lloc a Barcelona durant el mes del Ramadà, hi ha la commemoració de la mort de l’imam ‘Alī ibn Abī Tālib. La comunitat xiïta commemora l’assassinat de l’imam Alí el dia 21 del Ramadà de l’any 40 després de l’hègira, equivalent al 661 d. C. a Kufa (a l’actual Iraq). Enguany la comunitat ho celebrarà el 31 de març amb una processó pels carrers del districte de Ciutat Vella que finalitzarà al passeig Lluís Companys.

..
27/03/2024 - 09:07 h - Interculturalitat OAR

‘Alī ibn Abī Tālib era el cosí i gendre del profeta Muhàmmad i el quart califa que va governar la comunitat musulmana. És una figura molt venerada en tot l’islam, especialment pels musulmans xiïtes. La commemoració sol prendre la forma de processó, en la qual els participants fan mostra de gran dolor i tristesa per la pèrdua del seu líder espiritual.

El xiisme és un corrent dins l’islam que reivindica els descendents de la família del profeta Muhàmmad, a través del seu cosí i gendre ‘Alī ibn Abī Tālib, com a legítims governants de la comunitat musulmana. La presència de la comunitat xiïta a Barcelona es va consolidar durant els anys vuitanta amb l’associació d’un grup de persones musulmanes libaneses. Caldria esperar una mica més, amb l’arribada de persones d’origen pakistanès durant els darrers anys noranta, per veure un increment considerable del nombre de fidels xiïtes a la ciutat i l’obertura del primer centre de culte vinculat a aquesta branca de l’islam.

Actualment, els musulmans i les musulmanes que practiquen l’islam xiïta a Barcelona disposen d’una mesquita representativa: el Centre Islàmic Al Qaimobert el 1999. Es tracta d’una comunitat formada majoritàriament per persones d’origen pakistanès, vingudes concretament del nord del Pakistan, que segueixen la branca xiïta duodecimana, que espera el retorn del dotzè imam ocult Muhàmmad al-Mahdí, que vindrà al final dels temps per restablir la justícia al món.