El Servei d’Interculturalitat del Districte de Sant Andreu: un 2020 d’adaptació i bons desitjos per al 2021

Una de les reflexions de la crisi sanitària és que el món no s'atura amb la COVID-19, i el nostre paper tant en l'àmbit personal com en el professional és veure-ho com a una oportunitat d'adaptació als canvis, als reptes i de no perdre la il·lusió.

..
19/01/2021 - 11:12 h

– Escrita pel Servei d’Interculturalitat del Districte de Sant Andreu –

El Servei d’Interculturalitat de Sant Andreu (SI-SA) és una iniciativa que el Districte de Sant Andreu, amb la col·laboració del Programa BCN Interculturalitat, va posar en marxa al 2018 per fomentar la convivència en diversitat i la cohesió social en el marc dels principis interculturals d’igualtat de drets i oportunitats, sentiment de pertinença, participació activa, reconeixement de la diversitat i interacció positiva.

Sant Andreu, com la resta de Barcelona, és un territori divers i plural, on conviuen persones de diferents contextos i orígens culturals, en barris amb una forta personalitat i amb dinàmiques pròpies, que els distingeixen els uns dels altres, tot i formar part del mateix districte. Així, el districte i els seus barris constitueixen un punt de trobada entre persones i col·lectius amb una gran diversitat sociocultural que conforma identitats plurals.

Davant d’aquesta realitat, el Districte de Sant Andreu ha fet una aposta per implementar i acostar al territori, les polítiques amb perspectiva intercultural que han de contribuir a la construcció col·lectiva de la ciutat. Posar en marxa accions que s’originin i es desenvolupin als territoris, és fonamental per respondre tant a les necessitats com a les demandes i propostes que generen els agents socials (serveis, equipaments, entitats) i el mateix veïnat. El protagonisme del territori és bàsic perquè les accions s’ajustin a les realitats socials de cada espai, que no són estàtiques, sinó que es transformen i es reformulen amb el pas del temps.

Durant els últims anys, ens hem sentit molt orgullosos del treball fet els barris de Sant Andreu, sobretot als barris de la Franja Besòs. També estem molt tranquils amb l’experiència que hem tingut per seguir treballant de la mateixa manera. Però el 2020 ens ha deixat molt clar que, d’un dia per l’altre, les nostres realitats, les nostres maneres de relacionar-nos i treballar ja no són vàlides del tot i que, no ens podem resistir al canvi sinó que hem de buscar alternatives, nous reptes i seguir endavant.

Abans del març del 2020, el Servei d’Interculturalitat, com la majoria de serveis i entitats, tenia molt clar tant el pla de treball com el d’acció, com dur a terme els projectes per tal d’assolir els objectius d’aquest any, però amb l’arribada de la crisi sanitària, tot va canviar. Es van anul·lar totes les accions comunitàries, classes, tallers, formacions, trobades, reunions, etc.

Al cap d’un temps, però, el servei va ser capaç de respondre a les demandes i necessitats bàsiques, com les trucades de suport emocional a les famílies amb les quals hem mantingut el contacte, suport en gestió de tramitacions en línia, traduccions de butlletins informatius impulsats per SS.SS, el CAP i la biblioteca, d’entre altres, difusió de notícies importants i, fins i tot, mediacions presencials amb SS.SS en casos molt excepcionals. Així doncs, es va posar en evidència que el servei ha sigut capaç d’adaptar-se a la difícil situació pandèmica per intentar aconseguir els objectius marcats.

A més, hem mantingut en línia el taller de costura i les classes d’àrab, tot i que aquestes últimes no van tenir gaire èxit. El canvi de format entre presencial i virtual i la inestabilitat van dificultar l’assoliment d’aquest projecte.

Per contra, el taller de costura ha tingut molt d’èxit. A més, va generar una iniciativa solidària en plena pandèmia, i que va respondre en l’actualitat: la confecció i la distribució de mascaretes fetes per les dones del taller de costura i altres dones del districte.

Els primers mesos de confinament van ser de frustració, d’adaptació i de reflexió entorn dels reptes i les prioritats del servei per al futur, del nou Pla de treball i d’Acció, que es desenvoluparan durant el 2021. Ara toca reformular projectes, pensar que la virtualitat és el nostre pla de treball i que la presencialitat és l’excepció. Amb aquesta visió, hem pogut llançar la campanya per la commemoració del 12 de desembre, Dia contra la islamofòbia, amb un vídeo participatiu: Campanya Stop Islamofòbia. Per aquest any entenem que, un dels grans pal de paller serà la sensibilització i les campanyes que puguem fer comunicativament i virtualment.

Una gran oportunitat que ens va oferir el confinament i un dels grans reptes i oportunitats és la possibilitat de formar als professionals del territori que tenen més possibilitat de flexibilitzar la seva presència en les formacions virtuals sobre la interculturalitat i això compleix amb les nostres línies de treball.

Un dels grans reptes per aquest any és com seguint desenvolupant vida comunitària, fent xarxa i projectes compartits i col·laboratius amb altres entitats i equipaments, des de la distància i en la virtualitat.

Per començar l’any amb il·lusió hem publicat els 10 desitjos de tots colors per al 2021, el primer projecte de l’any, una iniciativa impulsada des de SI-SA en col·laboració amb la ‘Fundació Save the Children’.