“Espiritualitats Afroatlàntiques”, cicle d’activitats organitzat per l’Espai Avinyó i l’OAR

L’Oficina d’Afers Religiosos i l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura organitzen un cicle de tres sessions sota el títol “Espiritualitats Afroatlàntiques”. Es tracta d’una proposta per donar-les a conèixer des de l’art i la cultura. Comissariat per Perifèria Cimarronas, tindrà lloc els mesos de març, abril i maig. OBERTES LES INSCRIPCIONS A LA PRIMERA SESSIÓ (aneu al final de la notícia per saber-ne més detalls).

..
24/02/2022 - 10:06 h

Aquesta primavera l’Oficina d’Afers Religiosos i l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura organitzen una proposta cultural estructurada en un cicle de tres sessions sota el títol “Espiritualitats Afroatlàntiques”. Ambdós serveis formen part del Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós, que té la missió d’impulsar i promoure polítiques públiques que tinguin en compte l’enfocament intercultural, i també garantir l’exercici del dret a la llibertat religiosa a la ciutat.

Les tradicions religioses i espirituals anomenades afroatlàntiques són les nascudes en el context del comerç transatlàntic de persones esclavitzades al continent africà i portades de manera forçosa a diversos punts del continent americà entre els segles XVI i XIX. Es tracta d’un dels episodis més funestos de la nostra història, en què també van prendre part comerciants barcelonins. En les societats colonials del continent americà es van trobar les creences religioses portades des de diversos punts de l’Àfrica occidental (entre altres, la religió Ioruba) amb altres components culturals com la religió catòlica imposada pel poder, les espiritualitats tradicionals locals, l’espiritisme kardecista, etcètera.

Aquest cicle, doncs, pretén donar a conèixer i reflexionar sobre com van resinificar-se les tradicions espirituals de l’Àfrica Occidental quan les persones esclavitzades van arribar a les costes atlàntiques del continent americà com a estratègia de supervivència i construcció d’identitats vinculades a l’africanitat. Entre aquestes diferents espiritualitats podem anomenar el candomblé, l’umbanda, el culte d’Ifà, el vudú, el Palo Monte, el Palo Mayombe, la Regla d’Osha o el culte a la Santa Muerte, entre d’altres. Tot i això, és impossible delimitar fronteres clares entre aquestes creences i pràctiques religioses, ja que hi ha molts vincles de continuïtat i complementarietat entre elles.

Avui en dia, aquestes tradicions són presents a diversos llocs del món i també a Barcelona. Per diverses raons, però, són poc conegudes per bona part de la ciutadania. Aquest cicle, doncs, vol ser un acte de memòria i reconeixement. Des de l’autorepresentació de les mateixes comunitats afrodescendents de la ciutat, pretén induir al coneixement i la reflexió al voltant de diversos aspectes. En primer lloc, sobre la constitució i la transformació d’aquestes pràctiques religioses i espirituals. En segon lloc, sobre connexions, retroalimentacions i formes d’existència de les diàspores afrodescendents a través d’aquestes espiritualitats. Però també es vol reflexionar sobre com aquestes espiritualitats han tingut un paper d’autopreservació trencant lògiques colonials al voltant del cos, del gènere, de la sexualitat, etcètera.

El cicle està comissariat per Perifèria Cimarronas, un espai d’afectivitat política i amor negre. És un projecte d’economia solidària, una cooperativa sostinguda per persones negres, afrodescendents, que té la certesa que la cultura és una forma de transformació. Creuen que és viable un espai per imaginar possibles futurs com a comunitat. Des de Perifèria Cimarronas expliquen que aquest cicle és una crida a la trobada dels secrets. Una convocatòria que aplega els traços invisibles, no cartesians del passatge mitjà, que no és un triangle, sinó que té infinits vectors de matèria viva i espiritual de les diàspores negres. El mar té memòria i la sorra també, els cauris i els buzios, també.

Es tracta d’un cicle que és alhora divulgatiu sobre la presència d’aquestes tradicions a la ciutat, però que també segueix els objectius de l’Espai Avinyó de ser un altaveu d’activitats culturals des d’una perspectiva intercultural. El cicle, doncs, tindrà un vessant artístic molt destacat amb la presència de la dansa, la música o la performance i comptarà amb artistes de relleu internacional.

El cicle constarà de tres sessions presencials. La primera sessió, “Espiritualitats Afroatlàntiques. Ritual d’obertura de camins”, tindrà lloc el dissabte 12 de març, a les 18.30 hores, a Perifèria Cimarronas (carrer de Cerdanyola 26, baixos). En aquesta seran les mateixes persones les que generaran discurs i debat. L’objectiu d’aquesta sessió inicial és generar un espai de diàleg amb les diferents espiritualitats i religions afrodiaspòriques presents a Barcelona: fer circular la paraula col·lectiva per activar la memòria de les persones. A través de la conversa entre les persones assistents, un espai artístic amb música i performance, es reflexionarà sobre el recorregut ancestral d’aquestes espiritualitats, la seva transmissió i el seu pes en la configuració d’allò que s’entén per negritud. Aquest serà un ritual d’evocació de les ancestralitats vives a partir del que el cos recorda. L’activitat consistirà en una primera part de participació col·lectiva i en una segona part de caràcter performatiu.

S’iniciarà amb un ritual cerimonial a càrrec d’Alex Medina (La Sudanesa), performer, cantant, bruixa i cuinera. S’obriran preguntes i línies conceptuals entorn de la diàspora i les espiritualitats, convidant a un exercici de circulació de la paraula i diàleg. Aquest exercici consistirà a invocar forces ancestrals i deïtats transatlàntiques i portar-les al centre. Iki Yoz i Dami Sainz, de Perifèria Cimarronas i persones moderadores, articularan cadascun dels elements comuns per fer un diàleg, discussió. Es tancarà la sessió amb una performance a càrrec d’Ed Pantera, Dai Sombra i Heli Vanimal.

  • Ed Pantera. Mestre de capoeira, professor de dansa afrobrasilera i de percussió brasilera. Ballarí format per la Companyia de danses africanes i afrobrasileres. Activista antiracista, fundador de l’escola de Capoeira Jogo da Luta, cofundador del col·lectiu Quilomb Unido i de l’esdeveniment cultural Fuzuê.
  • Dai Sombra Aisha. Professora de capoeira, tallerista de descolonització física sinestèsica, productora sociocultural, activista antiracista, escriptora, investigadora de les filosofies africanes, ponent i tallerista d’estudis socials des de l’afrocentricitat. Membre de col·lectius com Mujeres Brasileñas Contra el Fascismo, Ciclo Mujeres i Quilombo Unido.
  • Heli Vanimal. Nascut a Moçambic, al món de l’art actua com a cantant, percussionista i compositor. Un artista espontani, d’energia positiva, que obté del seu art musical un resultat humil i de qualitat, amb caràcter alegre, i que sempre mostra un somriure. A més de la seva gran experiència a tot el món, es dedica al desenvolupament de campanyes educatives a través de l’art i la cultura.

Les següents sessions continuaran aquesta primavera, a l’abril i al maig. La segona sessió tractarà les “Espiritualitats afroatlàntiques: tornar-se incommensurable” amb Castiel Vitorino Brasileiro, el dimecres 13 d’abril. Aquesta sessió pretén orientar les reflexions entorn de la ferida colonial, la preservació del secret i la sanació a través de les espiritualitats transatlàntiques orientades per cossos transvestits de la diàspora.

  • Castiel Vitorino Brasileiro. Artista, escriptora i psicòloga clínica formada a la Universidad Federal do Espíritu Santo. Viu la transmutació com a destí inevitable. Dribla, incorpora i se submergeix en la seva ontologia Bantu. Assumeix la cura com un moment predictible de llibertat. Estudia i construeix espiritualitats i ancestralitats interespecífiques.

La tercera sessió, que tancarà el cicle, tindrà lloc el 17 de maig, sota el títol “Espiritualitats afroatlàntiques: Santa Marta i les seves voltes”, al voltant del tema del travestisme ancestral, amb Johan Mijail. En aquesta sessió obrirem el debat entorn de les espiritualitats transatlàntiques, com el vudú, la regla d’Osha o l’espiritisme, en relació amb la matriu moderna colonial i binària del gènere. S’articularà un debat corporal a través d’una conferència performativa que girarà entorn de com cossos dissidents sexuals (LGTBI), cossos fugitius de l’heterosexualitat, es refugien en pràctiques espirituals ancestrals persistents en la diàspora.

  • Johan Mijail. Nascut a Santo Domingo, va estudiar periodisme, és escriptor, performer i líder de Catinga Ediciones. Va participar en la pel·lícula Sister, del col·lectiu Lewis Forever, a Berlín. Ha realitzat performances als Estats Units, Uruguai, Xile, Costa Rica, República Dominicana i Alemanya.

PRIMERA SESSIÓ “Espiritualitats Afroatlàntiques. Rituals d’obertura de camins”:

Inscripció prèvia necessària (AFORAMENT LIMITAT). Cal enviar un correu electrònic a espaisinterculturals@bcn.cat facilitant les dades següents:

  • Nom i cognoms
  • Adreça electrònica

Més informació AQUÍ.

Us hi esperem!

* Il·lustració elaborada per La Flor del Tamarindo