Inici / Noticia / Jornada d’intercanvi d’experiències comunitàries de la XBCNA

Jornada d’intercanvi d’experiències comunitàries de la XBCNA

La Lleialtat Santsenca va acollir, el passat divendres 19 d’octubre, la jornada de treball de la XBCNA sobre el treball comunitari amb perspectiva intercultural.

Organitzada pel grup de territori de la xarxa, la jornada tenia com a objectiu, aprofundir en el treball amb perspectiva intercultural que s’està realitzant a nivell de barri a Barcelona a través de diferents projectes i activitats comunitàries.

Més de 80 persones van assistir a unes jornades que van contribuir a la reflexió sobre quines metodologies, eines i estratègies es poden emprar a l’hora de crear un projecte comunitari amb perspectiva intercultural i que posi especial èmfasi en la participació diversa.

Lola López, Comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, va ser l’encarregada de donar la benvinguda als i les assistents a unes jornades que s’estan afermant com un espai de creació de coneixement en matèria antirumors i interculturalitat a la ciutat de Barcelona. “Resulten molt importants, per continuar creant sinergia, per compartir i produir coneixement amb els membres de la Xarxa, gairebé 900 a dia d’avui, que exerceixen de multiplicadors d’aquests coneixements”, va explicar la comissionada.

Barcelona és una ciutat diversa, per tant “hem de tenir en compte aquesta diversitat als diferents espais de treball i participació i per això cobra encara més sentit treballar aquest tema en el marc d’aquesta jornada”, va afegir. “És cabdal que tots i totes continuem treballant plegades, per acabar amb els rumors, prejudicis i estereotips sobre la diversitat cultural a la ciutat, i fer d’aquesta manera una tasca preventiva de possibles situacions greus de discriminació”.

I és que el reconeixement de la diversitat i riquesa cultural de Barcelona i la promoció d’espais de diàleg intercultural, permeten construir una ciutat democràtica. “Perquè no podem parlar de democràcia si no es reconeix aquesta diversitat”, va emfatitzar la comissionada.

Posteriorment, les persones participants  van passar per un circuit de cinc experiències comunitàries amb perspectiva intercultural de cinc barris diferents de Barcelona, on van poder fer preguntes i aportacions als projectes exposats. Al programa, adjunt a la dreta, podeu consultar la descripció de cada projecte.

Després de gaudir de l’esmorzar preparat per Sindillar, el sindicat independent de dones treballadores de la llar i la cura, l’Associació Gitana Kali Zor per l’empoderament juvenil, va explicar com aborden la seva feina a nivell comunitari en ambients interculturals. Vam conèixer diferents projectes que s’estan realitzant actualment al barri de Sant Roc de Badalona, i la importància de com dirigir-se a la població per a fer una bona avaluació de la realitat del barri que permeti crear projectes realment necessaris, on la gent s’hi senti involucrada i que resultin estables en el temps.

Alfonso Amaya, el president de l’Associació va deixar clar que, perquè un projecte tingui un impacte real al barri, cal comptar amb el propi barri i la comunitat, sinó els recursos que es destinen són en va. “Per treballar amb la població gitana, cal tenir una perspectiva històrica i estructural, va afegir Anna Martínez, membre de l’equip de Kali Zor.

Per acabar i, per tal de posar en pràctica les eines i metodologies treballades durant la jornada, els i les participants es van distribuir en grups per reflexionar, aprofundir i crear un projecte comunitari en un barri fictici de Barcelona on hi participessin tots els veïns i veïnes.

La jornada va servir no només per evidenciar la gran feina que s’està realitzant a Barcelona a nivell comunitari, sinó també per ajudar-nos a fer-la encara millor, des d’un treball en xarxa, que ens permeti compartir i ampliar els nostres coneixements.

El grup de territori continuarà treballant en la informació i debats sorgits durant la jornada per crear materials i recursos sobre els projectes comunitaris amb perspectiva intercultural que estaran disponibles a través de la XBCNA.

#JornadaXBCNA2018

 

Comparteix aquest contingut