La Comissió Europea premia Barcelona com a Capital de la Inclusió i la Diversitat 2022

Laura Pérez rebent el premi a Brussel·les.
29/04/2022 - 12:01 h - Inclusió Jorge Luis Fuentealba Diez

En una cerimònia celebrada el 28 d’abril a Brussel·les, la Comissió Europea va premiar Barcelona amb el títol de Capital Europea de la Inclusió i la Diversitat. El guardó, que enguany es la primera vegada que s’ha entregat, reconeix els esforços de les autoritats locals de la Unió Europea per construir societats més justes mitjançant la promoció de la diversitat i la inclusió en aspectes que tinguin a veure amb el sexe, l’origen racial o ètnic, la religió o les creences, la discapacitat, les persones grans o la identitat LGTBIQ. El premi és una iniciativa de l’actual comissària europea d’Igualtat, Helena Dalli, que complementa el Mes de la Diversitat de la UE que se celebra al maig i que en el cas de l’Estat està impulsat per la Fundación Diversidad.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, va agrair en la rebuda del guardó a Brussel·les que des de la Comissió Europea es valori la feina de les ciutats com a actors en la construcció d’una Unió Europea més justa i igualitària, a la vegada que també va valorar que es tracta igualment d’un premi a la implicació i a la tasca diària que fan les diferents entitats de la societat civil organitzada. “Aquest premi tan important ens anima a seguir construint una ciutat orgullosament diversa, de la mà de les entitats dels diferents col·lectius i d’unes veïnes i veïns que viuen la diversitat com una riquesa”, va subratllar.

Barcelona va estar escollida juntament amb les ciutats de Colònia i Göteborg d’entre les onze ciutats europees que havien estat seleccionades com a finalistes en la categoria de poblacions de més de 50.000 habitants. En aquesta categoria també havien estat seleccionades com a finalistes les ciutats de Guipúscoa i Bilbao, a l’estat espanyol; Augsburgi Mannheim a Alemanya; Bolonya i Reggio de l’Emília a Itàlia; així com Gant i Lovaina a Bèlgica. A banda, s’hi havien presentat en una primera fase fins a 82 municipis i autoritats locals europees.

En el cas de Barcelona, la Comissió Europea va valorar la contribució de les seves polítiques per construir una Europa més inclusiva i diversa, generant un sentiment de pertinença i comunitat que ajuda a la construcció d’una Unió Europea més justa en què tothom s’hi senti segur i pugui desenvolupar el seu projecte de vida. En la seva candidatura, Barcelona havia posat en valor el seu historial en polítiques en matèria de diversitat i inclusió, reforçades durant els últims anys amb mesures concretes com han estat l’obertura del Centre LGTBI, els punts Konsulta’m per oferir suport psicològic gratuït a la població jove o bé el Pla Municipal de Lluita contra la Islamofòbia. Igualment, l’existència de l’Oficina per la No Discriminació des de l’any 1998 garanteix l’acompanyament de qualsevol persona que pateixi algun tipus de discriminació.