La Xarxa Antirumors del Poblenou, el 18D i tot l'any, defensem el dret a la mobilitat humana!
Visibilitzem l’aportació positiva de les persones migrades a la construcció dels nostres barris, aportant diversitat cultural, en sabers, experiències, habilitats… i contribuint a l’agenda política en defensa d’una societat més justa i respectuosa de la vida, com a valor fonamental.
També denunciem la perversitat del sistema, els estats i les seves institucions, que si, per una banda, requereixen mà d’obra fàcilment explotable, que faci feines amb baixa remuneració, sense beneficis addicionals ni els drets laborals més bàsics, es beneficien del creixement econòmic que generen les persones migrades (amb l’augment de la població activa, de la capacitat empresarial i de la comunitat consumidora…), d’altra banda, articulen polítiques migratòries restrictives, fomenten una cultura de xenofòbia, i neguen el dret a la migració i contribueixen a l’increment de persones en situació d’irregularitat administrava, considerades “il·legals”.
La irregularitat suposa una condemna a l’explotació laboral, la invisibilitat enfront de les institucions, la desprotecció legal o l’exclusió de facto de serveis públics essencials com l’educació i la sanitat.
La irregularitat impedeix a moltes persones contribuir dignament amb capacitats que són essencials a la sostenibilitat de la nostra societat.
La irregularitat genera una espiral de vulnerabilitat i desprotecció que acreix l’exclusió social i impacta en el conjunt de la societat.
Per la plenitud de drets de les persones migrants, per al respecte dels drets fonamentals de cada persona: RegularizaciónYa!
Celebrem el dret a la vida, amb la càpsula Memòries Migrants, set històries de resiliència, resistència i lluita diària enfront de les violències, les discriminacions i el racisme que els travessa.
El vídeo forma part del projecte Memòries Migrants, cicle pretén problematitzar la construcció eurocèntrica de la memòria, que no reconeix les experiències i sabers de les persones migrades i/o racialitzades als barris.
Constitueix a més un espai d’autorepresentació, que es teixeix de manera plural i amb veu pròpia, per abordar la(s) memòria(s) a partir d’un enfocament alternatiu al relat oficial lineal i construir nous relats, plurals i inclusius, a partir del diàleg entre aquestes històries diverses.
Podeu llegir més sobre el cicle ‘Memòries migrants‘ a través d’aquest >>enllaç<<.