Inici / Noticia / L'ENTREVISTA | Hifsa Butt: "Cada vegada més s'està ressaltant que les dones també podem jugar a criquet"

L'ENTREVISTA | Hifsa Butt: "Cada vegada més s'està ressaltant que les dones també podem jugar a criquet"

Hifsa és una de les jugadores de l'equip de criquet femení del Poble-sec; també és àrbitra i entrenadora d'un equip de nens i nenes.

En aquesta segona temporada que just acaba, Hifsa i les seves companyes han competit contra els equips de Les Dunies (Besòs i el Maresme), el Poble-sec, el Raval i Trinitat Vella. Amb Hifsa conversem sobre un esport que cada vegada està tenint més espai i visibilitat a la ciutat.

Què és el criquet?

El criquet és un esport de bat i pilota, en el qual s’enfronten dos equips d’onze jugadors cadascun, encara que en el nostre equip som vuit jugadores, juguem al criquet 8 o criquet sala. El joc consta de diversos torns de bat durant els quals, alternativament, un dels equips intenta guanyar punts mentre l’altre intenta impedir-ho.

L’equip que bat està format per dues persones i l’equip defensor per un llançador i per la resta dels jugadors que defensen el camp. Un dels batedors ha de llançar la pilota el més lluny possible perquè li doni temps a tots dos batedors córrer a l’altre extrem, abans que la pilota sigui retornada a qualsevol dels extrems.

El material principal és el bat de criquet, la pilota i dues wicket, compost per tres pals verticals. S’assembla una mica al beisbol, encara que en el criquet hi ha un bat i el camp és més gran i en comptes de córrer pertot arreu, els dos companys han de fer una carrera paral·lela. Es pot eliminar al contrincant agafant la pilota a l’aire.

En el nostre equip, totes les defensores acabem llançant i les batedores van canviant perquè puguem batre totes. Però en el criquet professional, amb onze jugadors els batedors es queden fins que són eliminats. Els partits dels equips professionals poden durar dies però el criquet sala l’hem adaptat a dues hores.

Quan vas començar a jugar a criquet?

Vaig començar fa tres anys, quan estava cursant quart de l’ESO. Estàvem a classe i el nostre professor d’educació física ens va preguntar si ens semblaria bé jugar a criquet. Ens va sorprendre moltíssim! I totes vam respondre que sí.

Abans d’unir-te a l’equip estaves familiaritzada amb el criquet?

Sabia el que era el criquet i coneixia les normes bàsiques. Al Pakistan, el criquet és tan valorat com aquí el futbol. Des de sempre, a casa, els meus pares i germans hem mirat els partits a la televisió i, per tant, ja tenia una idea de com era.

Però mai havia jugat de forma organitzada, amb una entrenadora. De fet, la nostra entrenadora, Rosario, com nosaltres, tampoc tenia molta idea de la reglamentació, així que entre totes vam llegir les normatives i vam posar en comú tot el que vam aprendre.

Al principi, jugàvem a criquet en una pista de bàsquet però era molt limitat, ja que per poder jugar a criquet es necessita un espai més gran perquè la pilota que es llança amb el bat va molt lluny. Fins que, finalment des de la FEEB (Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona) ens van adequar una criquet sala, i vam adaptar la normativa a aquest nou espai.

De tant en tant arbitres partits. Què cal fer per poder arbitrar?

Si saps la puntuació i les normes pots arbitrar també. Per exemple, després de l’entrenament sempre fem un mini partit amb el que hem après a l’entrenament i, com en un equip només baten dues persones, i la resta de l’equip està assegut, doncs una de les que està asseguda explica la puntuació, fa d’àrbitre, i així tenim una idea de com arbitrar. Per exemple, si juga l’equip del Raval contra Trinitat Vella, pot ser que em cridin per anar a arbitrar el partit.

Es tracta d’una iniciativa pionera a Catalunya. El criquet femení s’ha estès a altres llocs d’Espanya?

A Logronyo, a Màlaga i a Madrid hi ha un equip de criquet femení, més grans que nosaltres. A Espanya és poc conegut però a poc a poc es van creant equips. Des del  CEEB (Consell de l’Esport Escolar de Barcelona) ens han dit que si seguim jugant bé, pot ser que es creï una federació catalana de criquet femení, i així podríem jugar contra equips de la resta d’Espanya.

Com és l’espai públic de la ciutat? Us permet jugar al criquet?

Ho hem adaptat, però ho fem el millor possible per poder jugar. Hi ha un espai específicament de criquet a la ciutat que està a Montjuïc.

El criquet és l’esport nacional de Pakistan. Totes les jugadores sou d’origen pakistanès?

No. Hi ha una noia espanyola i l’any passat hi havia noies marroquines. En els altres equips de Barcelona, també hi ha noies espanyoles, i marroquines. Hi ha de tot una mica.

I per a la teva família què significa que juguis al criquet?

Els agrada molt i, al meu pare especialment perquè coneix molt el criquet. Estan contents que jugui i més, tenint en compte que també estic arbitrant partits i sóc entrenadora. Algunes de les meves amigues que abans venien a veure’m s’han acabat animant i ara formen part de l’equip.

Com creus que evolucionarà la Lliga Femenina de criquet?

Aquest últim any hi ha hagut un seguiment més ampli i està arribant la veu a altres parts de Catalunya de l’existència d’equips de criquet femení a Barcelona. Fins i tot, al final de la Lliga van venir periodistes i va sortir per la televisió i també em van trucar per anar a la ràdio. És a dir, s’està movent més i ressaltant que les dones també podem jugar a criquet. I és important perquè visualitza que la lluita feminista no és només de les europees. També existeix un moviment de dones asiàtiques.

Ja s’ha consolidat l’equip de noies i s’està començant a moure per tota Espanya. Evidentment, tot requereix el seu temps, però aquest any ja hi ha hagut una evolució molt gran. Crec que en l’últim any no se sentia parlar del criquet, més que entre els quatre equips de Barcelona.

Comparteix aquest contingut