L’Espai Avinyó us convida al cicle ‘Reflexions urgents. Converses al voltant del (des)confinament’

En un moment de “desescalada” de l’alarma sanitària per la COVID19, us proposem tres activitats per no perdre l’oportunitat de parar i fer memòria i sobretot de reflexionar sobre determinades situacions producte d’un context de pandèmia.

..
27/05/2020 - 13:42 h

Per a fer-ho, comptarem amb converses virtuals protagonitzades per convidades de diferents bagatges culturals, experiències vitals, i àmbits de treball i coneixements que ens ajudaran a donar llum i contingut a temes que han irromput les nostres converses, estats mentals i formes de relacionar-nos durant aquests darrers mesos: el temps, la malaltia i el treball.

Iniciem el cicle amb ‘Les concepcions del temps’ on tindrem una conversa entre Raúl Gabás, catedràtic emèrit del Departament de Filosofía de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Rafael Crespo Ubero, membre del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAI), per tal de posar sobre la taula una sèrie de qüestions claus sobre què entenem per “temps”:  Què implica “aturar-nos” en un context no escollit? Quina diferència hi ha entre organitzar vs. controlar el temps? Podem dir que el temps Occidental torna a marcar l’agenda de com es veu i viu la pandèmia? Quin impacte ha suposat aquesta pandèmia per al sistema capitalista i la tant arrelada noció de productivitat? I sobre la noció de progrés i futur? Podem dir que hem après una nova forma de relacionar-nos amb el temps?

Data: dijous 11 de juny, a les 18 h, a través d’aquest enllaç al zoom.

Amb la segona conversa; ‘Història(es) de malaltia i cures’, amb l’ajuda de Diego Falconi, advocat i professor de literatura, i Rebecca Close poeta, investigadora i traductora, farem un exercici de memòria col·lectiva sobre les (contra)narratives històriques i mèdiques en relació a les malalties en diferents geografies, contextos i èpoques. Com s’ha narrat la història de les pandèmies? Quines desigualtats estructurals ha posat de manifest la gestió política dels estats, tant a nivell dels països occidentals com en l’esquema Nord-Sud? Quines han sigut les respostes alternatives i de resistència dels cossos que més han patit les conseqüències de la gestió política de les epidèmies en els diversos contextos?

Data: dijous 18 de juny, a les 18 h, des de zoom.

Per finalitzar, us proposem la conversa ‘La reproducció de les absències’ amb Marisela Montenegro investigadora i psicòloga social i Kali Sudhra, activista, treballadora sexual i educadora. Un conversatori on les participants es preguntaran quines són les lògiques necropolítiques que travessen de forma interseccional les vides de les persones durant la crisi. En particular, es voldrà posar el focus en com aquesta situació ha impactat la vida de persones que es dediquen al treball sexual i quines reivindicacions s’haurien de formular a partir d’aquestes experiències i demandes socials. Des d’una perspectiva interseccional, és realment  encertat dir que, la COVID19 no distingeix entre classes socials, “races” i gèneres? O al contrari, estem reproduint marcs analítics i agendes d’intervenció política i social que es basen en les absències de certs cossos i realitats?

Data: dijous 25 de juny, a les 18 h, des de zoom.