Ja podeu escoltar el podcast de la darrera activitat del cicle 'Mirades Crítiques' a la Biennal de Pensament

El grup de formació de la Xarxa BCN Antirumors proposa un recull dels aprenentatges del cicle Mirades Crítiques per repensar la interculturalitat.

..
10/11/2020 - 11:10 h

El programa +Biennal de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta 2020 ha inclòs diverses activitats vinculades a la perspectiva intercultural. Una d’elles ha estat una proposta del grup de formació de la XBCNA per recollir i posar en comú els aprenentatges sorgits de les quatre primeres sessions del cicle Mirades Crítiques per repensar la interculturalitat. L’activitat, que va tenir lloc el dia 14 d’octubre, al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, va estar força marcada per les limitacions imposades per la pandèmia de la COVID-19, amb una important limitació de l’aforament de la sala i l’ús imprescindible de la mascareta per part de totes les participants.

La sessió va estar liderada i facilitada pels mateixos membres del grup de treball, que van compartir les reflexions, les interpel·lacions i els debats que els han generat les diverses propostes que han conformat fins ara el cicle Mirades Crítiques. Va començar Rafa Crespo (Centre d’Estudis Africans i Interculturals) recuperant les idees clau de la proposta sobre memòries migrants d’Anyely Marín Cisneros, i interpel·lant els participants quant a les absències existents en els relats de la història oficial. Edo Bazzaco (SOS Racisme Catalunya) va recollir les perspectives de Cari McKay sobre racisme en el col·lectiu LGBTI i sobre la necessitat de prendre consciència del privilegi blanc en tots els àmbits, així com de la importància de la perspectiva interseccional.

Karolyna Núñez (La Tregua) es va centrar en les aportacions de la sessió sobre islamofòbia, en la que es va comptar amb diverses veus i perspectives, tot preguntant-se com es construeix el discurs islamòfob i si la interculturalitat pot realment ser una alternativa al racisme. Kira Bermúdez va repassar les propostes de New Voices New Futures per deconstruir imaginaris racistes a través de la imatge, ressaltant el poder de les històries i la necessitat de qüestionar i fer conscient qui les explica i com ho fa. El diàleg final amb totes les participants el va facilitar la Celia Premat.

Trobareu tots els materials del cicle, incloent-hi aquesta darrera sessió, aquí.