'Nosotros los negros', cinema a la fresca al Poblenou

El passat dijous 16 de juliol la Xarxa Antirumors Poblenou, juntament amb el col·lectiu ‘Els Fumats’, van coorganitzar una sessió de cinema a la fresca a la Plaça de Can Ricart al Poblenou.

..
21/07/2020 - 16:43 h

La projecció va ser el documental titulat ‘Nosotros los Negros’, seguit d’una taula rodona on les ponents, Ababacar Thiakh (Baye) de la Cooperativa Diomcoop, Aziz Faye i Oumy Manga del Sindicat popular de venedors ambulants de Barcelona, i Moussa Diallo de Casa Àfrica, van debatre sobre com centrar les demandes dels col·lectius de persones migrades i/o racialitzades en el treball comunitari i des dels barris.

Vam abordar també com les lluites actuals tenen una vinculació amb les memòries migrants del barri del Poblenou, i com aquestes memòries dialoguen i generen nous relats presents i visibles al barri, sovint de forma invisible.

Les activistes van parlar d’autoorganització i de la lluita ocorreguda al Poblenou per tenir una vida digna. Ababacar Thiakh, que va conduir l’acte, va iniciar el debat fent memòria, tot aterrant la història d’alguns assentaments de persones migrades al barri i la seva trajectòria. Va parlar de les naus i assentaments del Carrer Badajoz, Pere IV i de Puigcerdà; dels pisos sobreocupats a causa de les dificultats per accedir a un lloguer, o de com les persones que vivien en assentaments van ser expulsades a causa de la construcció del Fòrum de les Cultures.

Moussa Diallo va reivindicar l’autoorganització posant l’exemple de Casa Àfrica, un projecte que va néixer al Poblenou per reclamar una vida digne. També va explicar les iniciatives que estan duent a terme a dia d’avui amb altres entitats antiracistes i antifeixistes.

Aziz Faye portaveu del Sindicat de Venedors Ambulants de Barcelona, va destacar que cal que les persones que pateixen violència i racisme parlin en primera persona. Va parlar de la trajectòria del sindicat, un subjecte polític nascut l’any 2015, amb l’objectiu de visibilitzar una lluita per viure en dignitat, i posar sobre la taula totes aquelles problemàtiques a les que han de fer-hi front. Faye va exposar que, com a subjecte polític, el sindicat molestava la societat majoritària i les seves institucions.

Oumy Manga va parlar de com la precarietat és un obstacle per a l’autoorganització de base. També va compartir la seva experiència i el treball de conscienciació interna del moviment i els obstacles constants de persecució policial als carrers, les amenaces i les dificultats derivades de la crisi de la Covid19.

Les ponents van insistir en la importància de teixir aliances amb els col·lectius llegits com autòctons i, sobretot, que aquests se sentin interpel·lats per aquestes reivindicacions. Per exemple, que les entitats autòctones se sumin a la lluita per la regularització de totes les persones que es troben en una situació administrativa irregular. Això si, sempre tenint clara la posició que ocupa cadascú.

En acabar, es va convidar a les assistents a participar a la concentració celebrada el passat diumenge a Barcelona sota el lema “Regularización Ya”.

Per veure l’acte fes clic a l’enllaç.

Més informació

Aquesta activitat forma part del cicle Memòries Migrants, que pretén pensar i repensar les memòries migrants al Poblenou, partint de la base que el relat oficial ha creat una memòria industrial, tecnològica i obrera molt present al barri, però on la memòria migrant no hi està present.

L’objectiu és, per tant, fer una revisió de la memòria històrica oficial, canviar aquest relat oficial, tenint en compte el context, i mirant d’elaborar un relat col·lectiu que sigui inclusiu i representatiu de totes les persones.

A través d’una mirada i un vincle d’allò comunitari, cal veure com des del treball local i dels barris, les entitats poden contribuir a articular aquestes memòries per generar un nou relat del barri.

La Xarxa Antirumors Poblenou va coorganitzar l’acte, juntament amb l’associació cultural Els Fumats i amb el suport del Programa BCN Interculturalitat, que treballa entre d’altres per transversalitzar la proposta intercultural al barri de Poblenou. El Programa també s’encarrega de generar continguts i reflexió que nodreixin els debats actuals sobre interculturalitat que més ens interpel·len en el nostre context.