A l'hivern, la cosa va de Sants a l’Espai Avinyó

..
24/01/2022 - 17:31 h

“La caixa d’eines de Sants està feta per resistir, construir i teixir”, Orne Cabrita.

Un hivern ple d’eines, amulets i claus que obren portes als diversos sentits de les perifèries de la ciutat. És així com Orne Cabrita, narradori visual convidadi, ens ha suggerit una mena d’inventari gràfic d’aquestes eines i una interpel·lació: si el Districte de Sants-Montjuïc fos una capsa d’eines, què imagines que trobaríem a dins?

L’Espai Avinyó s’apropa al dinamisme de la vida i espais d’aquest districte i us proposa activar aquestes eines, a través de diversos sabers i llenguatges artístics, la reflexió i el diàleg intercultural sobre les espiritualitats afroatlàntiques, l’art modern i la memòria històrica, les músiques plurilingües, les veus contra el racisme, i les diàspores a ritme de gnawa i de paraules. 

Dues eines per escoltar

Comencem amb Ressonàncies, el nou format de creació radiofònica de l’Espai Avinyó. Un podcast itinerant que aportarà una escolta jove de l’actualitat intercultural de la ciutat i que permetrà als oients reconèixer agents i iniciatives de trobada, respecte i resignificació dels usos de l’espai públic. Aquesta temporada, la radiografia es mou al barri d’Hostafrancs, on retransmetrem des del cinema cooperatiu ZumZeig.

Per continuar, proposem Gnawa: a tres cordes, que tindrà lloc a La Iguana – Cultura de proximitat, on comptarem amb diferents referents i col·lectius del teixit musical de la ciutat, que ens parlaran del traçat creatiu que segueix la Gnawa fins a arribar a la vida de les persones participants, com també a l’escena musical local de Barcelona. 

Dues claus al calendari

Com ja és habitual cada any, celebrem la pluralitat lingüística que caracteritza la ciutat a través del Dia Internacional de la llengua materna (21 de febrer). En aquesta ocasió, a través de Músiques amb accents, un fòrum musical i participatiu a La Deskomunal on entrellaçarem la música amb la llengua materna, a partir de les lletres de les cançons, les versions i les traduccions, entre altres, per tal d’amplificar la memòria i genealogía de la música com a eix vivencial i diaspòric.

En el marc del 21 de març, Dia Mundial de la Poesia i Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, des de la Ciutat Invisible us convidem a l’activitat Sobre literatura i raça per preguntar-nos: Quin lloc ocupa la qüestió racial i la retòrica del mestissatge en la literatura i la cultura contemporània? Què implica pensar i practicar l’escriptura i la poesia com a acte polític?

Dos amulets en dos cicles

Continuem el mes de març engegant el cicle Espiritualitats Afroatlàntiques amb l’activitat Ritual d’obertura de camins, organitzada conjuntament amb l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i que tindrà lloc a la Periferia Cimarronas. Farem un exercici de memòria i de reconeixement de les espiritualitats de les diàspores afrodescendents de diverses comunitats de la ciutat. Amb aquest cicle coneixerem els seus orígens, la varietat en la seva composició i els sabers que històricament les han configurat. Quines van ser les estratègies de supervivència d’aquestes espiritualitats en els diferents contextos que es van desenvolupar i transmetre?

Amb L’art nacional i els seus altres arriba una nova entrega del cicle Museus (Im)possibles. Aquesta vegada us proposem un espai de reflexió i treball al voltant de la col·lecció del Museu Nacional d’Art de Catalunya a Montjuïc, on ens preguntarem: Quin pes ha tingut la idea de nació i memòria històrica en la configuració del relat del museu i de la seva col·lecció d’art modern? En aquest sentit, quines possibilitats de resignificació, d’algunes narratives del museu, podem imaginar per a generar noves formes de relació amb les comunitats i el teixit educatiu que l’envolta?

Més col·laboracions amb artivistes de la ciutat

Continuem col·laborant amb el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, oferint activitats de foment a l’ús social de la llengua a l’alumnat i el voluntariat per la llengua. Aquesta temporada amb la col·laboració de col·lectius d’artivistes de la ciutat, proposem el teatre fòrum Convivint amb la diversitat de Catàrsia, el monòleg El silenci de la fera de Sònia Masuda, el taller de Ràdio Cava-retRadia el cabaret‘ i ‘Escriptura autobiogràfica’ d’Úrsula Santa Cruz.