Tercera trobada del Grup d’Acció Intercultural (GAI) de Ciutat Vella
El 29 d’octubre va tenir lloc la tercera reunió del Grup d’Acció Intercultural (GAI) de Ciutat Vella, un espai de participació creat per reforçar la col·laboració entre el Districte i les entitats, dins del Pla d’Acció Intercultural de Ciutat Vella (PAICV).
La trobada va comptar amb la participació de més de cinquanta persones, representant trenta-una entitats diferents, així com personal de l’Ajuntament i altres organismes públics.
Es van establir dos objectius principals: d’una banda, presentar les línies estratègiques del sector educatiu al districte, i d’altra banda, debatre sobre aspectes interculturals que promouen la igualtat de drets i el reconeixement de la diversitat. Alguns dels temes tractats van ser:
- Equitat en l’accés a activitats extraescolars diverses i de qualitat.
- Fomentar la participació de les famílies en la comunitat educativa.
- Promoció dels equipaments educatius com a equipaments de barri.
- Desenvolupament de competències digitals entre infants i joves.
Aquesta trobada va ser una nova oportunitat per compartir idees i projectes que afavoreixen la transformació de les dinàmiques d’exclusió i discriminació a Ciutat Vella. Les propostes sorgides continuaran alimentant el debat i la col·laboració entre les entitats i les administracions públiques, amb l’objectiu de construir un territori que posi l’accent en combatre la desigualtat envers aquells col·lectius i persones que es consideren minoritzats o que provenen de cultures diferents.
Informació addicional:
El Pla d’Acció Intercultural de Ciutat Vella es coordina amb els objectius del Pla Barcelona Interculturalitat (PBI) per fomentar la col·laboració entre els agents del territori i promoure la perspectiva intercultural de manera transversal. Així, s’impulsa un model de coproducció de polítiques públiques entre el Districte i les entitats, amb l’objectiu de potenciar el diàleg intercultural, el reconeixement de la diversitat i la igualtat de drets per a totes les persones que viuen a Ciutat Vella.
Conèixer i reconèixer la pluralitat de maneres de pensar, fer i sentir dels veïns i veïnes de Ciutat Vella és fonamental per valorar la diversitat que existeix al barri, una diversitat que abasta el cultural, l’originari, l’etnicoracial, el religiós, el lingüístic, el de gènere, sexual, d’edat, i molt més. L’impuls de les relacions des de la interacció i el diàleg crític és el principi que, conjuntament amb el reconeixement de la diversitat i la igualtat de drets, caracteritza un model de polítiques públiques interculturals o amb perspectiva intercultural.
Més enllà del reconeixement de la diversitat cultural i de la interacció positiva, el GAI de Ciutat Vella promou la construcció de marcs i metodologies que permetin abordar els reptes i les necessitats del territori de manera conjunta, a partir del diàleg entre persones de diversos bagatges o orígens culturals, amb l’objectiu de produir progressives condicions d’igualtat de drets i d’oportunitats. El diàleg es materialitza a partir d’un entramat de relacions on els veïns i veïnes participen en la construcció conjunta del territori, des de la seva singularitat, sentint-se part i formant part de la ciutat.
El diàleg també contempla una dimensió d’autocrítica, fent visibles les relacions de poder jeràrquiques, així com les relacions d’interdependència imprescindibles per al sosteniment de la vida conjunta. El diàleg crític contribueix a la construcció d’una identitat plural i comuna de ciutat, però respectuosa amb les singularitats.