Conferència i conversa amb entitats: l’antiracisme des de l’alteritat i la pertinença
L’alteritat (othering) és un procés que deshumanitza i exclou certs grups socials. L’acadèmic nord-americà john a. powell proposa la creació de societats basades en la pertinença (belonging) amb l’objectiu que tothom sigui reconegut i hi tingui un lloc.
La sessió del pròxim 13 de novembre girarà al voltant d’aquests conceptes. L’expert en justícia social i en antiracisme és director de l’Othering & Belonging Institute de la Universitat de Berkeley. La seva obra influeix en moviments com Black Lives Matter, tot proporcionant un marc per entendre les desigualtats.
Amb la inclusió i la justícia social com a premisses bàsiques, powell busca promoure comunitats més equitatives i desmantellar les barreres que perpetuen l’exclusió. De tot plegat en parlarà el 13 de novembre, a les 18.30 h, al Hub Social Barcelona (c/ Girona, 34).
> Inscriu-t’hi a icip.cat
Conversa amb entitats de la ciutat
Després de la intervenció inicial de john a. powell, representats d’entitats de la ciutat hi mantindran una conversa.
S’hi compartiran experiències, coneixements i estratègies per a enfortir l’antiracisme a la ciutat i arreu.
L’acte forma part de les activitats prèvies organitzades amb motiu de la celebració del Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions de la UNESCO a Barcelona, previst pel 10 i 11 de desembre.
Hi haurà servei de traducció del català i del castellà a l’anglès i viceversa.
L’alteritat i la pertinença: rellevància actual
L’alteritat (othering) és un concepte que fa referència al procés de crear una divisió entre “nosaltres” i “els altres”, en què un grup social percep un altre grup com a diferent, inferior o estrany. Aquest procés duu a deshumanitzar “els altres”, tractar-los amb desconfiança o fins i tot justificar la seva exclusió o opressió.
Aquest concepte és clau per entendre moltes formes de discriminació, opressió i conflicte social, ja que crea i reforça les jerarquies de poder.
La pertinença (belonging) proposa crear societats inclusives on tothom se senti inclòs, reconegut i respectat, independentment de les seves diferències socials, culturals, econòmiques o quina sigui la seva nacionalitat, orígens o arrels.
Aquests conceptes són especialment rellevants en un context global on la polarització, el racisme i les tensions entre grups socials tenen una gran presència.
Powell parla àmpliament sobre com l'”othering” contribueix a la creació d’enemics i a la deshumanització de grups socials. La seva anàlisi ajuda a entendre l’augment del discurs d’odi i la xenofòbia, especialment en èpoques de crisis socials i econòmiques.