El racisme en l’experiència maternal: desafiaments, resiliència i suport
L’Ajuntament de Barcelona organitza l’activitat ” El racisme en l’experiència maternal: desafiaments, resiliència i suport”, que tindrà lloc el divendres 20 de desembre a les 18 h al Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart”, i que forma part del programa “Veus contra el Racisme“.
La proposta consistirà en una conversa oberta i sincera entre les participats; dones, racialitzades i mares, al voltant d’una experiència transformadora, la maternitat.
El racisme en l’experiència maternal: desafiaments, resiliència i suport
- Data: 20 de desembre
- Hora: 18 h
- Lloc: Centre Cívic Joan Oliver “Pere Quart” (Comandant Benítez, 6)
- Entrada gratuïta. Aforament limitat.
La maternitat és una experiència transformadora, però, per a moltes mares racialitzades, aquesta etapa ve acompanyada de desafiaments addicionals vinculats al racisme estructural i social. Aquest acte oferirà un espai per explorar i visibilitzar com el racisme impacta la vivència de la maternitat en diferents aspectes: des de l’atenció en salut i l’acompanyament durant l’embaràs, fins a l’educació dels fills i filles i el reforç de la identitat en un context divers.
A través d’una conversa oberta i sincera, s’abordaran eines, estratègies i xarxes de suport que han desenvolupat diverses mares racialitzades per afrontar i resistir aquests desafiaments. Les participants compartiran experiències i projectes que serveixen d’inspiració i suport per a altres dones que s’enfronten a realitats similars.
Amb la participació de Ramia Chaoui i Hayar Abderrahman, creadores del projecte Jaima Maternal; Desirée Belaa, mare i formadora antiracista i Adoración Vargas, activista pels drets humans del Poble Gitano.
A l’acte hi assistirà la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, Sara Belbeida.
L’acte es tancarà amb una actuació artística a càrrec de Paloma Chen, poeta i periodista valenciana d’origen xinès.
Ramia Chaoui. Graduada en ADE per la UB. Creadora de continguts online des de fa 10 anys a les xarxes socials. Es també comunicadora i activista antirracista.
Es mare i des de fa tres anys es cofundadora del projecte Jaima Maternal. Un espai de creixement de mares i embarassades musulmanes.
Hayar Abderrahman. Treballadora social, doctoranda per la Universitat Rovira i Virgili en Treball Social i docent col·laboradora en el Grau d’Educació Social a la UOC. Cofundadora de Jaima Maternal i mare de dos fills.
Desirée Bela-Lobedde (Barcelona, 1978). Escriptora i conferenciant, dedicada a la divulgació de l’educació antiracista des d’una perspectiva afrocentrada. Autora de diversos llibres i de pròlegs d’obres reconegudes internacionalment, també em dedico a la creació de continguts en línia. Ofereixo tallers i formacions per a empreses i particulars.
Adoración (Dora) Vargas. Activista pels drets humans del Poble Gitano. Vicepresidenta de la Asociación Intercultural Nakeramos. Mare de família monoparental a càrrec de tres fills, àvia i autònoma.
Més propostes contra les discriminacions
Amb motiu de la celebració de la quarta edició del Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació, l’Ajuntament de Barcelona ha llançat el programa “Veus contra el Racisme“, una iniciativa amb més de seixanta activitats repartides entre novembre i desembre i que arriba a tots els districtes de la ciutat. L’objectiu és involucrar la ciutadania en la lluita antiracista a través d’una programació variada que inclou conferències, espectacles d’arts escèniques, clubs de lectura, cinefòrums i exposicions. Aquesta campanya de sensibilització compta amb figures destacades, com ara la fotògrafa Angélica Dass o el pensador nord-americà John A. Powell.
Totes les activitats es poden consultar al web barcelona.cat/antiracista