Tret de sortida a l’estudi sobre els límits d’accés a drets de les persones joves d'origen divers a Barcelona

Sota el títol “Estudi sobre els límits d’accés a drets de les persones joves d'origen divers”, aquest estudi impulsat pel Consell Municipal d'Immigració de Barcelona vol conèixer la situació actual d’un col·lectiu de població que va augmentar a la ciutat i que ho continuarà fent els pròxims anys. Un col·lectiu, les persones joves d'origen divers, que emergeix amb força en la lluita per assolir els drets i la plena ciutadania i requereix accions i estratègies d’intervenció.

..
06/03/2024 - 13:22 h - Interculturalitat Ajuntament de Barcelona

L’estudi s’inicia amb l’elaboració d’una diagnosi, a través d’un procés participatiu, de la població jove d’origen cultural divers de 15 a 30 anys, en termes d’accés a drets reconeguts i garantits a la ciutat, com ara la participació, l’educació, la formació i la feina, l’habitatge, la discriminació, la salut, el sentiment de pertinença, entre d’altres.

I a partir de les situacions i demandes detectades, dotar de les eines i dels recursos adients per dissenyar propostes de millora d’accés del col·lectiu cap aquests serveis/drets, i un pla de treball per desenvolupar polítiques públiques que afavoreixin l’accés a drets de les persones joves amb un rerefons migratori.

L’estudi es complementa amb la participació i aportacions de les entitats que conformen el Consell Municipal d’Immigració de Barcelona, experts en la matèria i professionals de l’Ajuntament de Barcelona.

Els grups de discussió formats per joves d’origen divers pivotaran sobre les següents temàtiques:

  • Habitatge
  • Educació, formació i feina
  • Discriminació i Drets de ciutadania: racisme, feminismes i LGTBIQ+
  • Accés a la Salut: salut mental i emocional, salut sexual i reproductiva
  • Sentiment de pertinença, participació i associacionisme
  • Lleure, oci/activitat esportiva

I es pot participar en l’estudi a través del següent formulari:

https://www.decidim.barcelona/consell-immigracio/trobadesjoves

El Consell va escollir com a tema central dels anys 2023 i 2024 “Joves d’origen divers a Barcelona”, a proposta participativa de les entitats membres i per acord de la Comissió Permanent. Tot i que es tracta d’una realitat relativament nova, emergeix amb força i cal conèixer-la i abordar-la.