#BeTheKey insta la ciutadania a ser “la clau” del canvi davant el discurs d’odi contra la immigració
Escrit per Iris Aviñoa Ordóñez
La iniciativa impulsada per estudiants de la Universitat Blanquerna vol omplir les xarxes socials i els carrers del Raval i Barcelona d’actituds i missatges positius per combatre la islamofòbia i l’extremisme
El projecte #BeTheKey va sorgir al cor del barri del Raval, i va ser impulsat inicialment per set joves d’entre 18 i 25 anys, integrants de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, arran de la percepció de l’augment d’actituds i discursos extremistes i islamòfobs després dels atemptats del 17 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. L’objectiu d’aquesta iniciativa és precisament conscienciar i fer reaccionar la ciutadania, les institucions i els mitjans de comunicació davant el discurs d’odi i els prejudicis associats a les persones migrants, convidant a tothom a ser “la clau” (key en anglès ) del canvi.
La campanya a les xarxes socials
La iniciativa es va enfocar inicialment a les xarxes socials; a través de Facebook, Instagram i Twitter, les persones que se sumen a ser “clau” del canvi pengen fotos, recursos, notícies i testimonis, tots ells en clau positiva i amb la finalitat d’ajudar a omplir les xarxes socials de material que inciti al respecte, al diàleg i al reconeixement de l’alteritat, plantant cara al discurs d’odi cada vegada més present al nostre voltant.
Des de la seva creació el 2017, aquesta iniciativa ha rebut centenars de claus de tot el món, com a símbol d’aquests elements “clau” que es necessiten per a la transformació social. Segons publicava en una entrada un participant d’aquesta iniciativa, aquestes claus simbolitzen l’obertura cap al diàleg, el respecte i la tolerància, i, al seu torn, la idea de tancar la porta de la islamofòbia, els prejudicis i el discurs d’odi.
#BeTheKey Stories
La campanya no només té presència a les xarxes, també vol prendre els carrers. Amb aquest objectiu, el 14 de maig de 2018 va celebrar l’esdeveniment #BeTheKey Stories, amb l’objectiu d’impulsar la reflexió per combatre l’extremisme als carrers del Raval, i d’aquí a la resta de la ciutat.
La protagonista de la jornada va ser Míriam Hatibi, catalana i musulmana, que va presentar el llibre “Mira’m als ulls”, i que, segons el col·lectiu impulsor de la campanya, és també un exemple de persona “clau”. Hatibi va compartir la seva pròpia experiència, que recull en el llibre, i va concloure que “el més dur és saber que hi ha un sistema en què, si no fas alguna cosa, de forma natural, estaràs en situació d’inferioritat”.
A l’esdeveniment també van poder parlar persones de totes les edats i conviccions, entre elles estudiants del Col·legi Padre Damián, per a qui les principals eines per combatre la islamofòbia i l’extremisme són l’educació i el coneixement; també va intervenir la periodista Wayra Ficapal, que va reivindicar el paper del “bon periodisme” per lluitar contra aquest discurs; un altre periodista, i professor de Blanquerna, Pere Franch, va reivindicar la importància de conèixer la realitat de prop, ja que així “s’humanitza la diferència i ens adonem que no és tanta; allò estrany, una vegada conegut, és com nosaltres”.
Per seguir de prop les futures iniciatives d’aquest grup d’activistes, segueix-los a @BeTheKeyBarcelona i #BeTheKey BCN. També pots donar suport a la iniciativa publicant una foto d’una clau amb el hashtag #BeTheKey.
Altres Actualitat
- Els prejudicis, una pedra més en el camí de les persones refugiades
- Ètnia, religió i nacionalitat són el principal focus de discurs d’odi a Internet
- Contra “l’immigracionalisme”: el sensacionalisme antiimmigració als mitjans de comunicació
- La campanya No hate acaba, el moviment No hate continua
- Les víctimes de delictes d’odi ja tenen un mapa de serveis d’atenció a Barcelona
- Les Cimeres Juvenils Antirumor reivindiquen una societat intercultural lliure de prejudicis
- CALM: treballant perquè les persones refugiades se sentin com a casa
- “Partir de Zero” busca una societat on ningú comenci amb desavantatge
- Joves de Getxo s’uneixen a l’Estratègia Antirumors a través de l’art
- La Comissió Europea busca estratègies per combatre les “notícies falses”