CibeRespect: ciberactivisme contra el discurs d’odi a Internet

Notícia escrita per Iris Aviñoa Ordóñez

El projecte preveu la creació d’una xarxa de ciberactivistes, un nou agent social que té el repte de combatre els missatges intolerants a través d’un discurs alternatiu a l’odi.

 

Al 2016 el diari La Voz de Galicia va publicar un reportatge sobre les persones migrants que assistien als cursos d’espanyol organitzats per l’ONG Ecos do Sur, on es reflectien les esperances i somnis d’aquestes persones. El que més va sorprendre els integrants d’aquesta ONG corunyesa van ser els comentaris, majoritàriament molt negatius, que van aparèixer arran del reportatge a la versió en línia d’aquest mitjà de comunicació. Aquest fet va marcar un punt d’inflexió en l’estratègia de l’ONG, evidenciant l’expansió del discurs d’odi a través de les plataformes online i les xarxes socials.

Fruit d’aquesta reflexió, i del contacte amb les organitzacions impulsores de l’Observatori Proxi, sorgeix CibeRespect, un projecte pioner a España que proposa combatre l’impacte que el discurs d’odi a la Xarxa pot exercir sobre l’opinió pública. Liderat per Ecos do Sur en partenariat amb l’Institut de Drets Humans de Cataunya (IDHC), i amb la col·laboració de SOS Racisme i United Explanations, aquest projecte finançat per la Fundació La Caixa va rebre el Premi d’Innovació Social 2016. A més, des de finals de 2016, ha aconseguit involucrar més de 800 persones en les seves diferents línies d’actuació, basades en un model d’intervenció innovador que articula l’espai físic i virtual.

Sensibilització del “sector neutre”

Després d’una primera fase centrada en observar i analitzar l’estat de la qüestió -en què es van revisar els comentaris sobre immigració a les notícies de tres mitjans de comunicació a Galícia-, es va arribar a la conclusió que el 70% dels missatges publicats responien a contingut intolerant, mentre que un 20% eren considerats neutres, i només un 10% eren missatges amb un discurs alternatiu.

En aquest context, una de les línies d’actuació es basa en la importància de sensibilitzar el “sector neutre”, conformat per les persones que observen el discurs d’odi sense intervenir, perquè reaccioni i es mobilitzi contra el mateix.

No més #mentirasodiosas

Un altre dels objectius fonamentals del projecte és la creació d’un nou agent social, el ciberactivista, que lideri la lluita contra el discurs d’odi a Internet. En aquest sentit, un front important és el disseny i posada en pràctica d’eines per facilitar la participació a la Xarxa. Entre les diferents estratègies que s’han dut a terme fins al moment destaquen reunions amb actors rellevants, per debatre i consensuar sobre com construir contraarguments que donin resposta a missatges d’odi, així com la posada en pràctica de campanyes online, entre les quals destaca #mentirasodiosas.

Una altra línia estratègica ha estat l’oferta formativa de cursos i micromòduls al voltant de les temàtiques del ciberactivisme, els drets humans i el discurs d’odi, així com l’elaboració d’una Guia pràctica per a ciberactivistes. Des de l’inici del projecte els diferents ciberactivistes han articulat al voltant de 500 respostes a missatges d’odi amb contraarguments alternatius; no obstant això, un dels reptes del projecte en el futur pròxim és aconseguir canviar la dinàmica de “comentari/resposta” i intentar aplicar estratègies més propositives, que tractin de crear una narrativa alternativa prèvia a la publicació dels missatges intolerants.