Els prejudicis, una pedra més en el camí de les persones refugiades

Escrit per Iris Aviñoa Ordóñez

La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat rellança una campanya per contrarestar els prejudicis i el discurs racista contra les persones refugiades, i reclama a Espanya i Europa que habilitin urgentment vies legals i segures de sol·licitud d’asil.

Des que el 2015 va esclatar la “crisi migratòria”, la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR) va reforçar el seu treball per combatre i desmuntar els prejudicis i el discurs d’odi contra les persones refugiades. Des de llavors, ha anat rellançant aquest treball en determinats moments en què es detectava un increment del discurs racista i xenòfob, com va passar recentment amb la crisi de l’Aquarius. El primer pas, expliquen des de CEAR, comença per entendre que darrere de la mal anomenada “crisi de refugiats” s’amaga una profunda crisi de valors a Europa, que en lloc de solidaritat i respecte pels drets humans, culpabilitza les persones refugiades per haver de fugir de casa seva.

 

#LibérateDePrejuicios

El vídeo promocional introdueix la campanya advertint a la ciutadania que els prejudicis de la societat d’acollida són una altra pedra més en el llarg camí que recorren les persones refugiades, que fugen de la violència, els conflictes i la manca d’oportunitats en els seus països d’origen. Des de CEAR s’aporten algunes dades que pretenen desmuntar alguns dels falsos mites que circulen al voltant del fet migratori, com, per exemple, la idea que s’està produint una allau de migrants; en relació a això, des de CEAR aclareixen que, en realitat, “la població migrant a Espanya s’ha reduït en els últims anys”, portant al país a un “saldo migratori negatiu: emigren més persones de les que immigren”.

A més, la campanya “Libres de prejuicios” apel·la a la implicació de la ciutadania en la lluita contra els prejudicis cap a aquestes persones, animant a difondre la iniciativa a Facebook i Twitter, i a denunciar proactivament prejudicis que circulen por la Xarxa a través del hashtag #LibérateDePrejuicios.

 

Claus per desmuntar el discurs racista

Com a part de l’estratègia contra el discurs racista cap a les persones refugiades, CEAR difon a través del seu web els 7 principals mites infundats contra aquest col·lectiu. Aquests són alguns d’ells:

“Que els acullin els de la seva pròpia cultura”. Ja ho estan fent; els principals països d’acollida són els veïns a zones en conflicte i de majoria musulmana. Segons xifres publicades per ACNUR, l’agència de les Nacions Unides per a les persones refugiades, el país amb un major nombre de refugiats és Turquia, amb més de tres milions de persones, seguit del Pakistan, amb al voltant de 1.400.000, i Líban, que, amb una població de 6 milions de persones, acull a 1 milió de persones refugiades. En el llistat dels 10 principals països d’acollida, només un és europeu, Alemanya, i ocupa el vuitè lloc.

“No en podem acollir més”. El 2016, els països europeus, que sumen uns 500 milions de persones, van rebre al voltant d’un milió de sol·licituds d’asil; tot i així, moltes d’aquestes van ser rebutjades. Fins al moment, Europa només ha complert amb un 25% dels seus compromisos d’acollida de mínims; si ens fixem en les xifres a nivell espanyol, segons CEAR, fins al moment només s’ha complert amb el 15% dels 17.337 compromesos.

“Que vinguin, però legalment”. Davant l’atribució de l’adjectiu “il·legal” a les persones migrants i sol·licitants d’asil, CEAR recorda que cap ésser humà és il·legal, i que no tenir autorització de residència suposa una irregularitat administrativa i no un delicte. Així mateix, remarca que tots els països europeus estan obligats a facilitar l’accés a sol·licitar asil, i que actualment no ho estan fent, de manera que les persones obligades a fugir de les seves llars no troben la manera de fer-ho sense arriscar les seves vides en el camí . Aquesta és, precisament, una de les principals reivindicacions de CEAR, que reclama a Espanya i als països europeus que habilitin urgentment vies legals i segures de sol·licitud d’asil.