Veus Gitanes: el poder de les dones gitanes com a agents de canvi
Noticia escrita per Almudena Díaz Pagés
Posar en valor la diversitat del Poble Gitano per aconseguir una societat més justa
Veus Gitanes és una associació que va néixer amb un clar objectiu: contribuir a modificar l’escassa, esbiaixada i estereotipada representació de les dones gitanes en els mitjans de comunicació. Aquesta associació va néixer al 2011 i, gràcies a l’esforç i treball dels seus integrants, s’ha convertit a dia d’avui en un espai de creació innovador en què les mateixes dones són les productores dels continguts i fan sentir la seva veu. Per això, una de les seves principals premisses és utilitzar en totes les seves accions un enfocament intercultural, ètnic i de gènere, que aprofundeixi en aspectes sovint invisibilitzats.
Per reflectir aquesta pluralitat d’identitats, veus i pensaments de les dones gitanes, i lluitar contra el discurs discriminatori contra el poble gitano i l’antigitanisme en general, aquest projecte desenvolupa la seva tasca en els següents camps d’actuació: capacitació i facilitació de l’accés a l’educació de la dona gitana per aconseguir una millor integració sociolaboral; foment de la participació de les persones joves gitanes en la presa de decisions; promoció de l’ús i estudi de la llengua catalana i romaní; i desenvolupament d’accions de caràcter polític, social, cultural i econòmic que integrin i donin veu al poble gitano.
Per aterrar cadascuna d’aquestes línies d’acció, l’associació porta a terme debats, conferencies, xerrades, grups de participació; dinamitza i participa en actes, seminaris; produeix reportatges de radio, peces audiovisuals, articles i comunicacions per a les xarxes socials de l’entitat; sempre potenciant la participació en xarxa i difonent les veus de les dones gitanes, tant en mitjans de comunicació gitanos com no gitanos.
El públic del projecte és principalment la mateixa comunitat gitana, sobretot els i les més joves, però també entitats, organitzacions i institucions culturals, socials, acadèmiques i polítiques vinculades amb la memòria històrica i/o els drets humans de les minories, i especialment del poble gitano, així com la societat en general.
En aquest sentit, per a Veus Gitanes, combatre el discurs d’odi contra el seu poble i l’antigitanisme en tots els àmbits s’ha de fer donant a conèixer la història del poble gitano, i reconstruint la visió de la història des d’un enfocament no estereotipat, és a dir: “proposant una mirada històrica innovadora i original que restauri la memòria del poble gitano i la seva relació amb la societat actual”.
Veus Gitanes és, per tant, una iniciativa que recull les veus diverses del poble gitano i no gitano, per contribuir al coneixement sobre la seva cultura des de la perspectiva de la lluita antigitana, apostar pel canvi social, i, en definitiva, aconseguir una societat més igualitària.
Per saber més sobre aquesta iniciativa, visita la seva pàgina web o uneix-te a la seva xarxa social.
Altres Actualitat
- Els prejudicis, una pedra més en el camí de les persones refugiades
- Ètnia, religió i nacionalitat són el principal focus de discurs d’odi a Internet
- Contra “l’immigracionalisme”: el sensacionalisme antiimmigració als mitjans de comunicació
- La campanya No hate acaba, el moviment No hate continua
- #BeTheKey insta la ciutadania a ser “la clau” del canvi davant el discurs d’odi contra la immigració
- Les víctimes de delictes d’odi ja tenen un mapa de serveis d’atenció a Barcelona
- Les Cimeres Juvenils Antirumor reivindiquen una societat intercultural lliure de prejudicis
- CALM: treballant perquè les persones refugiades se sentin com a casa
- “Partir de Zero” busca una societat on ningú comenci amb desavantatge
- Joves de Getxo s’uneixen a l’Estratègia Antirumors a través de l’art